søndag, januar 21, 2018

Børnebogsboblen.

Jeg fik en mail for et par dage siden fra biblioteket, at de bøger, jeg havde reserveret var klar til afhentning.
Om søndagen er der åbent for selvbetjening.
Jeg havde Johanne med, for børnebiblioteket er en populær legeplads sådan en lidt grå og kold vinterdag.

Da vi trådte ind kl. 10, troede vi først, vi var helt alene. Men det viste sig, der var to børn med deres mødre.
Men i løbet af de par timer, vi var der, kom der flere og flere fædre og mødre med deres små børn.

Biblioteket har foretaget den gode disposition, at de har fjernet alle 'stationer' med  Ipads, hvor børnene ellers stod på nakken af hinanden for at få fat i et spil.
Der er masser af mulighder for andre spil, for at bygge og balancere og klatre.


Jeg har ventet - ikke særlig længe - på Maren Uthaugs nye bog Hvor Der Er Fugle. I forvejen var jeg orienteret via interview i aviser med forfatteren om den tragiske historie, som er en blanding af fakta og fiktion. Om familien, der boede på Kjeungskjær fyr. Familiens bolig var fyret, der lå ude i vandet i det barske Ørland i Nordnorge. Jeg er begyndt at læse den og den er lovende. Spændende og velskrevet.
Det har undret mig, at der efterhånden er kort ventetid på de nyeste bøger. Fx. Jens Andersens bog Under Bjælken om kronprinsen. Den var næsten lige udkommet, da jeg fik den. Jeg reserverer en bog, når jeg ser anmeldelsen, og det ved jeg, at andre også gør. Jeg spurgte personalet en dag, om de købte flere eksemplarer af de populære forfattere, siden ventetiden tydeligvis er blevet kortere. Hun vidste det ikke. Det kan også være et udtryk for, at der ikke er så stor interesse for at låne en bog mere. Jeg kender flere, der abonnerer på Mofibo og læser på skærm. Andre lytter.
Dagens høst udover min voksenbog, var tre af Bárdur Oskarsson, som ikke lige er Johannes niveau.
Derimod var Ulf Løfgrens lille bog om Ludvig et stort hit. Der findes flere historier om Ludvig fra 1980erne.
I denne her bog skal Ludvig tage tøj på, sidde på en stol, spise, børste tænder og tage nattøj på. I første forsøg kludrer han og vender alting forkert. Det udløser store latterbrøl hos Johanne. Hun kan tydeligvis spejle sig. Den blev læst fem gange! Det har jeg dog aldrig været ude for før.

I morges vågnede jeg uden at have ondt i kæben, og jeg har kun lidt ondt i tanden, hvis jeg tygger direkte med den.
Sekretæren sendte regningen på mail og undskyldte tusind gange, at jeg måtte vente så længe. Det er ok. Jeg brokkede mig ikke. Kun her på bloggen :-)
Men jeg synes, 1.900 kr er mange penge for en midlertidig løsning. Jeg har ikke undersøgt priserne, men det er jo nok sådan, at en krone incl. den midlertidige er billigere, end en rodbehandling + krone.
Jeg underkender ikke tandlægens faglighed, og jeg ville aldrig rejse udenlands for at få en lavere pris.
For tre år siden var mit ene kæbeled delvist ude af led. Jeg ved fra patienter tidligere, at det er meget smertefuldt, hvis kæbeleddet glider helt ud. Og det er vigtigt, at en rutineret læge eller tandlæge sætter det på plads. Tandlæge Steen holdt øje med mit kæbeled og udstyrede mig med sit private tlf.nr., som jeg skulle ringe til uanset tidspunkt, hvis jeg fik brug for det.  Og bl.a. den oplevelse gør, at jeg synes, han er guld værd.

8 kommentarer:

 1. Jeg har det fuldstændig som dig, - tandlæger eksperimenterer jeg ikke med.
  Mine mindste børnebørn elsker også bøger som Ludvig og Jeppe og andre i samme "genre". Det gjorde min børn også. Og jeg nød, da de blev lidt større. Nu har jeg bestilt "Bardur"-bøger og vil prøve om de store piger kan finde glæde i dem. De fylder snart 4 og er måske stadig lidt for små, men nu prøver vi.
  Jeg køber ikke bøger mere og bestiller heller de nyeste ikke på biblioteket, for Mofibo dækker mit behov. Undtagen for strikke- eller andre hobbybøger, som jeg stadig reserverer i stor stil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er især hyggeligt, når bøger vi har læst sammen med vore børn, for mange år siden, stadig kan begejstre børnebørn.
   Måske kommer jeg også til at bruge Mofibo, men ikke endnu. Jeg kan godt lide at komme på biblioteket .

   Slet
 2. Biblioteket er bare er dejligt sted for store og for små, jeg nyder, når vi om sommeren kan komme forbi biblioteket. Tit får jeg læst bøger, jeg måske ellers ikke ville læse, fordi jeg se bøgerne stå og friste på de forskellige hylder. Jeg tror, der er mange der lytter til bøger eller downloader, jeg har selv fået en Kindle, og køber via Politikens bøger danske bøger, det er den billigste løsning for mig.
  Tak for tippet om bøgerne med Ludvig og Jeppe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, bibliotekspersonalet er dygtige til at lave opstillinger med forskellige bøger, der fungerer som blikfang og øjenåbnere. Jeg kan godt forstå, at Politikens tilbud er en god måde at få danske bøger på, når I bor i udlandet.

   Slet
 3. Jeg elskede Ludvig bøgerne, så det er dejligt at de stadig kan begejstre. Totte og Lotte var også et hit herhjemme, det ved jeg ikke om de stadig er?
  jeg er en af dem, der læser bøger via biblioteket :-)

  SvarSlet
 4. Lene, så du er også stadig en biblioteksbruger :-)
  Totte og Lotte bliver stadig læst af mine børnebørn. De er vist udødelig, som jeg også tror, Ludvig er.

  SvarSlet
 5. Jeg vælger også den danske løsning mht. tandlæge, trods der kan spares noget, men hvad nu hvis der bliver noget efterfølgende, og det er akut.

  Det er så hyggeligt på biblioteket, slet ikke som dengang vi var børn. Der skal ikke tysset på børnene, de kan lege frit. Så kan jeg også komme der med mine dejlige børnebørn på henholdsvis snart 21 mdr. og 3 år + 2 mdr.

  SvarSlet
 6. Karin, jeg ser først din kommentar i dag. Tak for den. Vi er heldige med biblioteket. Og dejligt at du også kan komme der med dine små børnebørn. Og vi er fri for at tysse :-)

  SvarSlet