tirsdag, januar 30, 2018

Jeg blev inspireret ...

Jeg blev inspireret af en artikel i Lørdagsliv (tillæg til Politiken) for et par uger siden. Eller det var mere et interview.
Forfatteren Morten Brask fortalte, hvordan han lever nu, efter han for et par år siden, reducerede så meget i sine ejendele, at han kun havde 250 ting tilbage i sin 80 kvadratermeter lejlighed. En gennemsnitsfamilie skønnes at have ca. 10.000.

Adspurgt om han befinder sig samme sted som sidst, journalisten snakkede med ham, svarer han, at han har slået bak, idet han begyndte at savne nogle ting. Han har ikke talt sine ting, men tror, der er omkring 700.
Jeg er ikke ene om at følge med i Morten Brasks proces. Han har været omtalt i magasiner, tv og radio. Måske har du også læst hans bog En Pige Og En Dreng fra 2013?
Morten og hans daværende kæreste blev ramt af en stor sorg, da deres tvillinger blev født for tidligt og døde. Han beskrev opløsningen af deres parforhold og sin lammende sorg i romanform. Efterfølgende følte han, at han måtte begynde forfra. Flyttede i lejlighed, solgte sine ting og rejste til Afrika.
Jeg blev meget grebet af den bog. Han skriver, så man næsten føler, man er tilstede. Jeg er i gang med at læse hans nyeste roman, der hedder Ofrene.

Men tilbage til inspirationen, som jeg blev ramt af, fordi jeg har brug for at rydde ud i nogle af mine ting. Ting som jeg faktisk ikke bruger. Men som bare fylder op i skabe og skuffer.
Citat af Morten Brask:"Derfor udfordrer (ved foredrag) jeg tit folk til at gå hjem og skille sig af med 40 ting i løbet af et døgn. Indtil videre har alle meldt positivt tilbage. Smid skraldet ud, og giv de ting væk, som andre kan have glæde af."
Jeg gik straks i gang i køkkenet. Min datter var her tilfældigvis og hun fik to glaskander med. Jeg pakkede drikkeglas og små glasskåle ned, og indtil videre står de i kælderrummet og venter på at blive bragt til en genbrugsbutik.
Og så må jeg indrømme, der kom andre ting og tog min opmærksomhed. Jeg ved dog, at der er tøj og sko, der skal samme vej. Og legetøj til de yngste som Johanne er vokset fra. Og bøger. Der kan let blive 40 ting. Det sjove ville selvfølgelig have været at give sig selv den deadline.

I går var der noget så sjældent, som bølger på søen, da vi var nede at bade.
Det var en grå formiddag, og det regnede.
I dag skinner solen. Termometeret viser 5 +

En af dagene her i januar var der 11 graders varme.
Januar har været den varmeste måned i den tid, der er blevet målt.

11 kommentarer:

 1. Jeg har også en intention om at få ryddet op og ud, og jeg tror sagtens jeg kan finde 40 ting på en dag. En skønne dag har jeg forhåbentlig gejsten til at få det gjort. Godt at du er kommet i gang :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lene, det er sådan noget, der ligger og simrer i ens tanker. Og pludselig kommer man i gang. :-)

   Slet
 2. Jeg har været hele huset rundt. Jeg kasserer ud fra, hvad vil pigerne gøre med dette, hvis jeg er død. De vil skille sig af med det, så det har jeg gjort. Afleveret til genbrug, og ellers kørt på genbrugspladsen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lykke, det var da en meget konstruktiv tanke - hvad ville pigerne gøre?
   Jeg har sagt til mine piger, at de lettere vil kunne skille sig af med nogle ting, som jeg hænger lidt ved. Men der er da helt sikkert noget, der ikke behøver at ligge til dem.

   Slet
 3. Jeg kender ikke Morten Brask, men ham vil jeg notere mig. Der ligger flere af hans bøger på Mofibo, så jeg har chance for at stifte bekendtskab med ham.
  Til gengæld kender jeg følelsen af at skaffe mig af med ting. Jeg har bogen Ryd op i dit rod, og den læser jeg mindst en gang om året. For 6 år siden flyttede jeg fra det store hus til meget mindre plads, og jeg er også blevet "hjulpet" af 3-4 store vandskader, så jeg har erfaret gennem flere processer, at man kan undvære RIGTIG meget uden at savne det.
  Af en eller anden grund hober det sig op igen stille og roligt, så jeg må igennem hylder og skabe igen. Det er en skøn fornemmelse.
  At finde fyrre ting, der kan smides ud/gå til genbrug er faktisk slet ikke svært. Tankevækkende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, en flytning er en god anledning til at se nærmere på sine ting og sortere. Det er sigende , at du ikke har savnet noget, selvom du ufrivilligt gennem vandskader er blevet tvunget til at kassere ting. Men som du siger, så kan noget let hobe sig op igen.

   Slet
 4. Hvor er det dejligt med inspiration til nye bøger.
  Vi flyttede for syv år siden fra stort hus til lejlighed, så der fik vi rigtig tyndet ud i arvegodset. Men jeg kunne trænge til endnu en omgang, hvorfor bliver jeg ved at samle sammen? Jeg kunne sagtes smide 40 ting ud. Har haft vanen med at tage, det jeg ikke bruger her med i sommerhuset, men det er slut, der har jeg ryddet op.

  SvarSlet
 5. Marianne, jeg genkender dit spørgsmål om, hvorfor jeg bliver ved med at samle sammen. Jeg har også tænkt, at hvis jeg havde et sommerhus, så var der et og andet, der kunne placeres der. Men det er selvfølgelig ikke en holdbar model. Det må være dejligt, du har ryddet op i sommerhuset.

  SvarSlet
 6. Tankevækkende ... og det er sundt at få ryddet op. Jeg forsøger at huske det i hverdagen, men tingene har det med at hobe sig op. Hver gang man anskaffer sig noget nyt, bør man kassere noget gammelt. Jeg prøver også med Jyttes metode: Hvad ville C gøre med dette? Så nemt er det dog ikke, for nogle ting har betydning for mig, men ikke for andre. Dem må 'andre' så rydde ud i til den tid.

  SvarSlet
 7. Ellen, der er nemlig nogle ting, der har betydning for mig, men ikke for andre, som du skriver. Og sådan vil jeg have lov til at have det. Men engang imellem vil jeg kigge kritisk på tingene og vurdere, om det egentlig er noget, jeg bruger.

  SvarSlet
 8. Da jeg flyttede tilbage i oktober 2016 fik jeg kasseret mere end 40 ting. Det var hårdt, men effektivt og dejligt. Ved jeg skal i gang igen snart :-)

  SvarSlet