mandag, januar 01, 2018

ET GODT NYTÅR.

Endelig kom jeg igen i gang med bloggen på denne her første dag i det nye år.
I ønskes et rigtig godt og lykkeligt nytår.

Min computer har været ude og inde de seneste par uger. To gange har den opholdt sig hos Elgigantens supportgruppe. De to gange, jeg fik den hjem igen, var den alligevel ikke i orden, så jeg har valfartet derhen flere gange.
Tilbage er nu, at jeg har problemer med billedeoverførsel fra mit kamera og min telefon.
Så her kommer et billede, som min datter kunne sende til facebook.
Fra nytårsaften.

Min svigersøn med Chr. og Johanne, da de er klar til at gå ud og fyre den af med hundeproppistoler.
Jeg er ikke vild med de store fyrværkeribatterier. De er flotte, men sommetider er der en fejl, der bevirker, de flyver skævt og lander et forkert sted.
Jeg går ind for hundeproppistoler og knaldperler.
Det går så længe børnene er små :-)


Jeg har glædet mig over,  jeg kunne deltage i forberedelse af julemiddagen (i modsætning til sidste år, da jeg var kommet til skade med mit knæ og kun kunne ligge ned og se på)
Juleaften var hos Mattias og hans forældre. Vi kører stadig med eftermiddagsmodellen, dvs. vi begynder kl 15 med at synge og gå omkring juletræet. Når nogle sange og salmer er sunget, begynder gaveuddelingen. Vi har helt opgivet at vente og se hinandens gaver. Der var et bjerg. Storebror Marcus var der i år, og eftersom han har to familier, får han massevis af gaver.
Vi spiser ved 17.30 tiden, og efter middagen kan børnene så fortsætte med at lege, så længe de orker. På den måde bliver det ikke så sent, og de bliver ikke overtrætte.
Jeg havde hjemmefra stegt de to ænder dagen før. De blev skåret ud, da de var kølet lidt af og næste dag penslet med andefedt, inden de fik en tur under grillen lige før spisetid.
Ænderne blev langtidsstegt. Måske husker jeg forkert, og måske er det altid sådan, men jeg synes nu alligevel, de smed en usædvanlig masse fedt under stegningen. Så meget at jeg vejede dem efterfølgende. De havde hver slanket sig et kg.

En af fordelene ved at stege dagen før, er, at fedtet stivner og lægger sig smukt ovenpå skyen, så det er let at dosere, hvor meget fedt, jeg vil have i sovsen. Jeg laver en opbagt sovs, der smages til med en tsk. ribsgele eller to til sidst. Den smagte rigtig godt. Rødkålen havde jeg lavet et par uger inden, så den skulle bare tages ud af fryseren og koges igennem.

Jeg havde desserttjansen til nytårsaftensmenuen. Jeg havde foreslået Pærer Belle Helene, men der var ikke så stor opbakning til den ide. I stedet var der et ønske om at få Baked Alaska eller indbagt is, som jeg lavede for to år siden. Da jeg læste tilbage på den nytårsaften i 2015, ærgrede jeg mig over, at jeg ikke havde skrevet opskriften.
Eftersom den skal være fremtidig nytårsaftendessert, så kommer opskriften her:
Fire æggehvider
200 g sukker
1/2 tsk eddike
Ingredienserne piskes læææænge. Indtil man kan vende skålen og indholdet bliver i den.
Vaniljeis skives ud og lægges ovenpå kagebunden (som skulle have været en nøddemandelbund, men som blev en købt lagkagebund) Som dog blev forbedret med et lag smeltet chokolade og en rest reven marcipan.
Den frysefaste tallerken stilles i fryseren med kagebund i god tid inden den skal i ovnen.
Når hovedretten er spist, (som var lammekoteletter) så skives isen ud og lægges på i en top.
Ovnen er varmet op til max og med grill, og så er det bare med at holde øje. Det varer ikke længe at få den gyldne farve på marengsen.
Børnene havde ønsket lakridsis, men lige præcis den is var udsolgt de to steder, jeg var for at handle.
Jeg tror faktisk, de havde glemt deres ønske, da vi spiste.

Nu er det skønt, det er hverdag igen.8 kommentarer:

 1. Jeg brugte samme metode som du med ænderne dagen før. For en gangs skyld smed de IKKE så meget fedt, så jeg var lige ved at tro, at der ikke var nok til både sovs og opvarmning. Faktisk var ænderne også lidt til den tørre side, så jeg overvejer at købe en anden slags næste år...... Men da har jeg nok glemt alt om det ;)
  Jeg håber, du får styr på den computer, for det er da irriterende med alle de udfordringer den giver.
  Godt nytår til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, du har nok glemt din anderace til næste år :-) Medmindre du fotograferede :-)
   Jeg synes, det går bedre med computeren.

   Slet
 2. Dejligt at være tilbage ved en pc igen, kan næsten fornemme hvordan det vil være uden.
  Mht. billeder, de billeder jeg tager med min mobil ligger i skyen, og på den måde kommer de til min pc. Ved ikke om du har denne mulighed.
  Dejligt at fejre både jul og nytåret i familiens skød.
  Du og dine ønskes et godt nytår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, min telefon skulle også være synkroniseret med computeren, så billederne kunne gå direkte i skyen, men jeg tror ikke den funktion er slået til.
   Det må blive det næste :-)

   Slet
 3. Tak og godt nytår til dig også. Lyder som to dejlige aftener med god mad.
  Det er sjovt, for jeg husker ikke at vi havde problemer med juleaften og to små børn. Måske fordi vi bare har været os selv de fleste år og fordi de elskede at se fjernsyn, så de hyggede sig om eftermiddagen, mens jeg lavede mad. Og vi skulle jo også nå i kirke inden aftensmaden. Mine børn har så altid været natteravne, så de var ikke ret gamle førend de kunne holde længere ud end forældrene :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lene, jeg har det ligsom dig, når det handler om juleaften, dengang børnene var små. Der var mere ro på. Min mor var der altid og hjalp med at lave mad.

   Slet
 4. Også et godt og sundt nytår til dig. Det ser ud til, du har haft nogle dejlige dage med familien også uden pc. Jeg synes, det er svært at vælge ænder, selv om de er friske, er det næsten umuligt at bedømme, hvor meget der er fedt.
  Jeg kender godt, det der med at tro, at man kan huske til næste gang, hvad man ændrede i opskriften, det er smart, at du gemmer opskrifterne her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, det er svært at vælge ænder. Jeg valgte danske økologiske. Det gør ikke noget, der er så meget fedt til overs. Måske skal jeg prøve at confitere nogle andelår?
   Ja, jeg kan ikke huske opskrifter :-)

   Slet