lørdag, juni 16, 2018

Dagene før Folkemødet.

Jeg er glad for, jeg kom til Bornholm to dage før Folkemødet (det skyldtes udsolgte billetter), men det betød, at vi fik lidt bedre tid til at snakke og gøre andre ting.
Vi var bl.a. på Bornholms Kunstmuseum om tirsdagen.

Her lidt fotosjov. Min veninde vil ikke være med på billeder, der offentliggøres. Hendes mand er så tit eksponeret, så det er han ligeglad med.

I onsdags var der en stor begivenhed i Rønne, idet den nye campusbygning blev indviet af kronpris Frederik.
Jeg havde nogle timer på egen hånd, da mine venner var inviteret til åbningsceremonien.
Jeg benyttede tiden til at gå på det Kulturhistoriske Museum, der ligger i en gammel bygning, der oprindelig blev bygget som det første hospital på øen.

Mit billede er affotograferet fra en pjece.
Der var så mange interessante ting og historier i det hus.
Mest indtryk på mig gjorde samlingen og historien om de mere end 2000 små Guldgubber (billedet til venstre)

Og Bornholmerurets historie.
Om hvordan et hollandsk skib i 1744 med en ladning engelske  standure strandede ud for Bornholms kyst. Urene blev beskadiget og et par unge brødre hjalp med at reparere dem.
De fik så godt kendskab til urene, at de allerede året efter kunne præsentere det første Bornholmerur. Det havde kun en viser. I løbet af kort tid blev en stor forretning at bygge ure.

I går, på vej hjem fra Folkemødet, sluttede vi af med at spise en sen frokost på et røgeri i Hasle. Jeg fik saltede stege sild, der serveres med rugbrød, rødbedeterninger og sennep. En specialitet, som må prøves, men som ikke hører til mine livretter :-)

Og tilsidst et billede fra klippeøen og Folkemødets by, Allinge.

8 kommentarer:

  1. Hvor interessant med de små Guldgubber. Dem har jeg ikke hørt om før.
    Selvom jeg besøger Bornholm 1-2 gange om året, så må jeg indrømme, at jeg mest sidder på en terrasse og strikker og får skuldrene helt ned. Det bliver ikke til mange museumsbesøg.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, jeg kan godt forstå, du nyde afslapning, når du besøger Bornholm.

      Slet
  2. Så spændende at læse, Betty - sikke meget du har oplevet, mens du var på Bornholm. Jeg var især betaget af din historie om det hollandske skib med en ladning engelske standure.

    SvarSlet
    Svar
    1. Gitte, jeg har haft mange dejlige oplevelser. Jeg var også meget optaget af hvordan håndværket med bornholmer-urene startede.

      Slet
  3. Du vækker trangen til at gense Bornholm :-) Tak for beretningerne

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv at Lene. Der er meget at se og opleve på Bornholm.

      Slet
  4. ... men intet lades uforsøgt - heller ikke hvad ukendt mad angår. Man kan jo ikke vide, om man kan lide det, før man har smagt det, som jeg pegefingerløftende siger til kræsne personer. Hvis de ikke engang vil prøve, bliver jeg irriteret, selv om jeg gør mit bedste for at skjule det :-)
    Det har været interessant at følge din udgave af folkemødet.

    SvarSlet
  5. Ellen, jeg synes, det er sjovt at prøve den mad, der spises andre steder. Jeg tror, at nogle mennesker er decideret bange for det. Det kan jeg nu ikke forstå.

    SvarSlet