mandag, november 12, 2018

And og andelår.

Det viste sig, at mine venner serverede andesteg fredag aften, da jeg var der. Lækker langtidsstegt and. Ikke med rødkål, for det var jo ikke juleaften, men med en dejlig Waldorf salat.

Senere på aftenen spillede vi Mexican Train. Jeg kender ingen andre end Ruth og Jørgen, der har det spil. Vi var seks, og det er meget sjovt at prøve at slippe af med sine brikker. Tilsidst bliver det antal prikker, der er tilbage på ens brikker talt sammen, og det gælder om at have et lavt tal. Vi spillede seks omgange. Efter at have haft rigeligt med brikker i de første omgange, endte jeg med tre i næstsidste og ingen i sidste.
Der er meget strategi, som jeg først fik øje på sent i spillet.
Men også en del held.


I går lavede jeg middag til min familie. Jeg har brugt opskriften to gange før, men aldrig skrevet den ud, så det vil jeg gøre denne her gang.
Inspirationen kommer fra Dalsgaard i Skiveholme, men jeg følger den ikke helt.
Overskriften lyder: Langtidsstegte andelår med appelsin, ingefær og portvin.
Vi var seks voksne, så jeg brugte otte andelår, der fint kunne ligge i bradepanden. Børnene fik kyllingelår og alt blev spist rub og stub.

Opskriften her er til fire andelår, så jeg dobblede op:
Saft at 2 appelsiner.
1 tsk. hel allehånde
1 tsk. sorte peberkorn
Frø fra 5 kardemommekapsler
1/2 tsk. chiliflager
1 spsk mørkt muscovadosukker
2 spsk. fint revet ingefær
3-4 laurbærblade
Lidt portvin, salt og peber.
Kardemommefrø, peberkorn og allehånde stødes groft i en morter. Jeg har ikke kunnet finde hel allehånde, men brugte stødt. Jeg vil iøvrigt ikke bruge allehånde, hvis jeg laver retten igen. Alle ingredienser røres ud i appelsinsaft. Andelårene vendes i blandingen, inden de lægges i et ovnfast fad/bradepande, og resten af krydderiblandingen hældes over. Fadet sættes i en kold ovn og temperaturen sættes til 150 grader i 3 timer. Dryp dem af og til med væsken i fadet, står der i opskriften. Det glemte jeg.
Tilsidst tages andelårene op af stegskyen, som hældes gennem en si og skummes for fedt. (meget)
Stegeskyen koges godt igennem. Jeg synes, det var svært at smage den til. Der var sådan en lidt bitter smag, som om det hvide fra appelsinen var med, hvad det ikke var. Den var også lidt for sød efter min mening. Så jeg brugte lidt eddike, lidt fiskesovs, lidt sambal olek, lidt mere salt og rundede af med lidt fløde. Den blev jævnet med maizena, men den fik ikke en sjat portvin. Den var sød nok. Men den blev spist med velbehag, og det var det vigtige. Mine døtre havde sørget for ovnbagte kartofler og salat og dessert, som var is, og vi spiste hos hende, der bor nærmest.

Vi var lidt i alarm lørdag og søndag, fordi Chr. lørdag morgen havde så ondt i sit ene ben/lår, at han ikke kunne gå på det. Han har tidligere haft det i mindre grad, og egen læge kalder det vokseværk. Sådan var der også noget, der hed, da jeg var barn. Men Chr. kom med til lægevagten, som ville have en børnelæges vurdering, og da vi hører under Viborg sygehus, indebar det en 40 min. køretur.
I Viborg var der lang ventetid. De mange blodprøver var forholdvis hurtigt overstået, men hans hofte skulle ultralyds-skannes. Efter fem - seks timers ventetid fik de at vide, at det ikke kunne blive den dag, men de skulle møde søndag morgen kl 8 og være forberedt på yderligere ventetid. Først ved 12 tiden, var der tid, og derefter yderligere ventetid til en læge kunne fortælle om resultat og konklusion.
Heldigvis viste alle prøver og undersøgelser normale forhold.
Lægerne ville udelukke, at der var en coxitis på vej eller i gang. Det er en betændelse i hofteleddet. Jeg kan godt huske fra min tid i sygehusvæsenet, at det er et fænomen, der typisk rammer drenge i 7 - 10 års alderen. Den er nok ikke særlig hyppig, men jeg kendte det godt, og var glad for at det kunne udelukkes. Nu kan vi fortsætte med at tale om vokseværk og håbe, at det ikke vil genere ham for meget.


8 kommentarer:

 1. Vokseværk havde jeg også i mine ben som barn. Jeg husker det gjorde frygteligt ondt. I mine yngre år led jeg også af det. Der kaldte lægerne det stadig vokseværk, selvom jeg for længst var færdig med at vokse. Jeg tror ikke de helt vidste hvad det var, men jeg kunne altid, et par dage i forvejen, fortælle når vi fik omslag i vejret. Især blæst og storm. Det slog aldrig fejl.

  SvarSlet
 2. Pia, det var interessant at læse dine erfaringer med vokseværk. Mærkeligt, lægerne blev ved med at kalde det sådan, da du var udvokset. Det er faktisk også mærkeligt, der ikke findes en forklaring på fænomenet nu om dage, da så mange ting kan vejes og måles. Du har haft dit eget indbyggede barometer. :-)

  SvarSlet
 3. Pyh, sikke da en træls omgang med Christian. Godt det endte godt, og at sygehuset var så omhyggelige.
  Mums, det lyder lækkert med den andeopskrift.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det endte heldigvis godt. Og det er meget beroligende, at personalet på sygehuset er så omhyggelige.

   Slet
 4. Øv. Sikke en omgang i var igennem med Christian her i weekenden. Dejligt alt var normalt. Dog træls med betegnelsen vokseværk, jeg har selv hørt denne, da jeg var barn, og min søn led voldsomt af vokseværk. Det var ofte flere timer om natten hvor han skreg af smerter i benene, ikke kunne ligge, sidde, gå, stå, det jeg forsøgte var at massere. Det stod på i flere år, flere gange om ugen. Der er dog aldrig kommet en diagnose.
  Dejlig fredag aften i selskab med vennerne, og en lækker menu weekenden blev rundet af med.

  SvarSlet
 5. Karin, det har været voldsomt med de smerter, din søn havde. Jeg er glad for, du deler, så vi kan se og høre, at andre har erfaring med det. Jeg kan ikke selv huske, om jeg havde det, men min bror fortæller, at han døjede meget med det. Det er bare lidt underligt, at videnskaben ikke har fundet en forklaring?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det undre mig der ikke er kommet en forklaring på det, der bliver kaldt vokseværk. For nogle har været hårdt ramt, som min søn, og nu som dit barnebarn, hvis det var vokseværk. Det kunne da være en god ide til en der mangler noget nyt til en phd afhandling. Jeg er villig til at stå til rådighed omkring oplevelserne fra dengang ;-)

   Slet
 6. Det er altså noget underligt noget, det der vokseværk. Jeg kan tydeligt huske, hvor hulens ondt det gjorde.
  Jeg lavede de andelår kort tid efter du omtalte dem første gang - jeg syntes (og gør det stadig), at de var ualmindelig lækre, så tak for den opskrift :-)

  SvarSlet