fredag, november 02, 2018

"Slik eller ballade."

Lige pludselig, sådan føles det, er de ord blevet en del af min virkelighed. Christian havde fortalt mig for nogle dage siden, at når de kom for at spise på onsdag, så ville der ske noget spændende.
Siden sommerferien, og da svømmesæsonen startede igen, har Chr og Johanne gået til svømning fra kl. 17-18 om onsdagen. Efterfølgende kommer de her sammen med forældrene og spiser og går hjem igen senest efter en time. Det er hyggeligt og fungerer godt. Ungerne kommer med vådt hår og stor appetit.
For ikke at være helt uforberedt på det hemmelige, spændende, der skulle ske, havde jeg rådført mig med min datter, der havde givet grønt lys for, at der godt måtte være lidt slik for en gangs skyld på en onsdag aften.
Det var jo nemlig Halloween den 31. oktober, i onsdags. Det kom selvfølgelig ikke helt bag på mig. Jeg har da set alle mulige former for udklædning og genstande, der skulle bruges for at fejre Halloween, men det er ikke noget mine børnefamilier har gået op i. Det har mere været nogle tegninger, der kom med hjem fra børnehaven. Men der er sikkert andre familier og andre steder i landet, der har været mere gang i fejringen.
Men verden bliver jo større og større. Ikke mindst gennem skolen. Så da Chr. kom stormende og råbte slik eller ballade, kunne jeg ikke alene agere overrasket, men jeg havde også slik.
Da slikket var blevet beundret, skulle der spises rigtig mad først. Men det var som om appetitten var forsvundet, selvom det var yndlingsretten, kylling i karry med ris. Der var ingen ro, slet ikke over den fireårige. En syvårig kan lettere udsætte sit slikbehov. Men der blev ikke spist ret meget af maden.

Der kom ingen andre børn forbi med kravet om slik eller ballade. Mine børnebørn var ikke klædt ud. Jo, Chr. havde forresten en grøn dragt af en slags på. Da jeg spurgte, hvordan det så ville gå med fastelavn, svarede han, at fastelavn handlede om at slå katten af tønden. Ikke noget med at gå rundt og rasle for at få penge eller slik.
Så nu har jeg lært forskellen på fastelavn og halloween :-)
I mine børns barndom var der kun fastelavn. Men jeg er sikker på, halloween er kommet for at blive. Som så meget andet fra USA.

Der har været dejlige naturoplevelser ude ved Almindsø i ugen, der snart er gået.
I går var der sol og næsten spejlblankt vand.
I midten til venstre på billedet er en lappedykker kortvarigt oven vande.
Den var sjov at holde øje med. Den blev længe under vandet og kom op igen langt fra det sted, den dykkede ned.

Grebene på badetrappen er blevet pakket ind i et isolerende materiale, så det ikke er koldt at holde ved.
Vandtemperaturen er nu 8 grader.

Mandag var ikke så farverig, men der var dejligt alligevel.
En svanemor- eller far (jeg kender ikke forskellen) med sine to store, stadig grå unger, var i fuld gang med morgenmaden.
De er nu ikke særlig fotogene, når de pludselig vender rumperne opad :-)

8 kommentarer:

  1. Jeg har her til aften fået at vide, at der her i Danmark er flere børn ude til Halloween end der er til fastelavn. Det er jo lidt interessant, at de danske børn nu ikke kender begrebet at synge fastelavn. Til Halloween skal de ikke 'yde' noget, men bare sige 'slik eller ballade' for at få noget, så det er selvfølgelig også lidt nemmere :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var rigtig interessant, at Halloween tilsyneladende vinder, Ellen. Vi må holde fast i, at børnene skal synge "boller op og boller ned osv" til fastelavn. Det kunne være sjovt, hvis der også var en Halloween-sang :-)

      Slet
  2. Den der Halloween-fastelavn-diskussion vil jeg ikke gå ind i. Jeg bryder mig ikke om at lyde som en gammel dame, nemlig (men jeg hvisker lige, at jeg holder med fastelavn...)
    Skønne billeder fra dit badested. Fotograferer du stadig med telefon, eller er kameraet ok igen?
    Og jeg er som sædvanlig spændt på, hvordan det går med at udgive kommentaren, for hvor har jeg dog haft udfordringer på det sidste.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, Hihi :-) du holder med fastelavn - den gode gamle danske tradition. Det kan jeg godt forstå. For mig er det noget med at følge med i, hvad der sker i mine børnebørns liv.
      Tak for din kommentar om billederne. De seneste billeder er fra mit kamera. Og med hensyn til at udgive kommentarer, så går det fint med Chrome som platform. Hvis du altså kan læse den? Jeg håber, du finder en løsning på dine udfordringer.

      Slet
  3. Dejlig fortælling fra en onsdag med masser af gys, udklædning, slik eller ballade.
    Jeg er så ikke helt enig med Ellen, for mine børnebørn sang boller op, boller ned, til fastelavn, var klædt ud og slog katten af tønden. De er jo ikke så gamle, men da fik jeg besøg af 4 - 5 hold. Hvor i onsdags kom kun 1 hold på besøg. Bor i et pensionist kvarter. Så her i det Nordvestjyske har vi både fastlavn og Halloween.
    Skal lige sige, det har altid været kedeligt at besøge mig til fastelavn. Jeg har kun givet hjembagte fastelavnsboller, og kun om mandagen. For pludselige begyndte børnene at komme både lørdag og søndag, for skolen sidder jo på dem hele mandagen, var undskyldningen. Nu kan de så gå rundt til Halloween, og det var en hverdag i år.
    Dejlige billeder fra Almindsø.

    SvarSlet
  4. Karin, haha - det har været kedeligt at besøge dig, fordi du altid havde fastelavnsboller :-) Vi, og vores børn og børnebørn, er blevet vældig forvænte de seneste mange år. Her i mit kvarter, kommer der sjældent fastelavnsbørn. Måske hænger det sammen med, der bor mange indvandrere og mange pensionister.
    Tak for din billedkommentar. Der er altid dejligt ude ved Almindsø. Nogle gange er der mere malerisk end andre :-)

    SvarSlet
  5. Dejligt som altid at læse med om dine hverdagsoplevelser. Tak for det. Interessant med de forskellige holdninger til fastelavn og Halloween. Her i vores lokalområde har vi en lukket facebook gruppe, hvor jeg kan læse, at forældrene til børn har lavet den regel, at kun ved de villaer, hvor der er f.eks er et græskar eller anden udsmykning, må børnene ringe på. Det synes jeg er nogle ansvarsfulde forældre og det er med til at børnene ikke oplever ikke at være velkomne. Efterfølgende læste jeg om en, der glædede sig over at have haft besøg af 153 børn, og af billedet fremgik det at hele husets facade m.m var pyntet.

    SvarSlet
  6. Det er sjovt som sindene kan komme i kog, når vi drøfter Halloween. Apropos Annis kommentar så oplevede jeg den modsatte reaktion. En ung kollega er flyttet i hus og oplevede nu at forældre i området opfordrede til netop denne skik med græskarrene, så børnene vidste hvem der ville have besøg. Hun syntes det var for meget. Børn måtte lære, at ikke alle syntes om den ide og ikke alle ville give noget, det hørte med til livet.

    SvarSlet