lørdag, januar 04, 2020

For nogle dage siden. Og i dag.

Jeg ville have skrevet om juledagene og mad! Dagene er gået på bedste vis og madopskrifter forsvinder ikke, så der kommer nok et indlæg om jul.
Men nu om nytårsaften, som jeg tilbragte hos Chr. og Johanne og deres forældre. Jeg sov der oven i købet, selv om der ikke er ret langt hjem til mig. Det er hyggeligt at vågne op i samme hus og langsomt gå i gang med dagen.
Efter dronningens nytårstale, som hun fremførte meget fint, selv om hun var snotforkølet, var det tid for den meget omtalte vildsvinesteg (fra Netto og USA). Min svigersøn havde brugt en opskrift, der sagde 90 grader i 10 timer. Eller var det 70 grader.
Det var en stor kølle. som vi fik ovnbagte grønsager og salat til.
Vi var lidt skuffede over, at den ikke var fuldstændig smørmør. Det var den ikke, men den var god.
Næste dag spiste de rester, som de stegte hårdt på panden, og det var en succes.

Nu ligger resterne i mit køleskab!
Chr. vil gerne samle på knogler, og måske kunne vi koge den af hos mig??? Jeg kan godt se for mig, det kunne blive en flot knogle.
Men jeg har ikke sådan en stor gryde. Måske kunne den lægges i bradepanden fyldt med vand og nogle timer i ovnen?
Men nej! Den skal også ligge i brintoverilte bagefter for at blive helt hvid. Jeg har ikke en stor beholder til det.
Mine venner, som jeg var til middag hos i går, foreslog at jeg skulle lægge den ud i en myretue. Myrer er hurtige til at rense en knogle. Den skal bare bindes fast, så et dyr ikke slæber den væk.
Jeg kan godt se det interessante i projektet. Meeenn ...
Desserten stod jeg for.
Den samme som de seneste par år: Baked Alaska.
Vi er i gang med at smøre marengsmassen ud over isen, inden den sættes i ovnen, der er tændt på max (sidste år lånte jeg min nabos gasbrænder, men det er sjovere at sætte den i ovnen)

Marengsmassen er som det indvendige i en flødebolle, og det er meget populært at slikke skeer og skål.

Jeg har ændret en smule på opskriften. Der er lidt mindre sukker i både nøddebunden og marengsmassen.
Til nøddebunden bruges:
200 g nødder/mandler af forskellig slags. Males i minihakker.
4 æggehvider, der piskes helt stive med 150 g sukker (tidligere 200g)
Blandingen vendes i en springform og bages ved 170 gader i ca 35 min.
Den skal køle lidt af og sætte sig, inden den tages ud af springformen. Jeg laver den dagen før, så den kan stå i køleskabet på en frost- og ovnfast tallerken, der skal sættes i fryseren, mens vi spiser hovedretten.
Det passer godt med en pause fra bordet, hvor vi pisker 3 æggehvider med 150 gr. sukker. (før 4 æggehvider og 200 gr sukker)
Isen skives ud og lægges på den frostkolde nøddebund, og marengsmassen fordeles udover det hele.
Fra det øjeblik, den sættes i ovnen, er der en person, der skal holde øje med den, så den ikke bliver brændt. Det varer ikke mange minutter.
Den blev helt perfekt.
Jeg havde købt stjernekastere i forskellige farver (i Rema1000) til at sætte i. De kunne bare overhovedet ikke tænde.
Billig og dårlig kvalitet fra Kina. Men det kunne have set flot ud..

Min datter foreslog, vi skulle lave små portionsanretninger til næste år.
Vi spiser nemlig for meget. Vi bliver ved til der ikke er mere.
Men hun blev nedstemt. Den ene gang om året vil vi forspise os i dessert ...

Måske vil vi ikke lave hovedret til næste år, men i stedet nogle små forretter a la tapas.

Udover mad blev der også fyret en masse hundepropper af og noget andet fyrværkeri i den lette ende.
Børnene sov for længst, da vi gik ind i det nye år.

Jeg passede Mattias nogle timer i eftermiddags, da hans forældre skulle til januar-frokost (hvis man ikke når julefrokosten i december, kan den flyttes til januar)
Han var syg og febril, da vi andre bagte her hos mig før jul, så vi lavede æbleskiver i dag.

Han var meget interesseret og ferm til at vende æbleskiver.















Senere cyklede vi en tur. Jeg kunne låne min datters cykel og cykelhjelm.
Det var blæsende og bidende koldt, så det varede ikke længe før vi endte hjemme i sofaen med hver sin skærm.
Det er også hyggeligt.



4 kommentarer:

  1. Det var en nytårsaften helt efter mit hjerte: Ganske få mennesker, så det er meget hyggeligt.
    Lidt ærgerligt med vildsvinet. Mit gæt er, at med kun 90° skal den have mindst 10 og måske 12 timer - det er lidt hårdere end almindeligt svinekød, og der skal virkelig meget til at gøre det helt mørt.

    SvarSlet
  2. Ellen, det er hyggeligt og overskueligt, når vi kun er få mennesker. Jeg huskede forkert. Vildsvinet fik 10 timer :-) Der skulle måske have været lagt et par timer mere til, som du skriver.

    SvarSlet
  3. Dejlig nytårsmenu, og jeg har ikke lavet indbagt is siden min søns barnedåb for snart 33 år siden. Det skal jeg da vist prøve igen :-)

    SvarSlet
  4. Lene, det er så mange år siden, den dessert var moderne :-) Mon du havde kogekoge til din søns barnedåb, eller kunne du selv styre is og ovn? Vi har fået den som nytårsdessert de seneste tre år.

    SvarSlet