søndag, juni 07, 2020

Black Lives Matter

Nu skrev jeg i går, at jeg ikke lufter mine meninger her. Men det gør jeg så alligevel i dag.
Jeg er ikke alene om at være dybt rystet over politivold og drabet af en sort mand i USA. Vi er mange, der slet ikke fatter, at sådan noget kan ske.
Sådan er det heldigvis ikke i Danmark. Alligevel har mange af de mennesker, der lever her i landet og har en anden hudfarve end hvid, oplevet tilråb og nedladende bemærkninger pga deres farve, sprog og kultur. Vi kalder det hverdagsracisme. Der findes også hyggeracisme - det er bare for sjov. Vittigheder. Vi mener ikke noget ondt med det. Men vi fatter ikke, hvor ondt det gør, og hvor ydmygende det er.

Fordi vi ikke kan se det, eller mærke det selv, tror vi ikke, racisme findes her i vores andegård.
Vi kender dog alle eventyret om Den Grimme Ælling.
Vi har også en historisk baggrund som koloniherrer både i Grønland og De Vestindiske Øer.
Jeg tror dog, at viden og uddannelse gennem årene har gjort, at mange er opmærksomme på problematikken.
Den bedste måde at lære og forstå på, er, at lytte og læse, hvad de, der har 'skoen på', fortæller.
For nogen tid siden lånte jeg "Emma Gad for hvide" på biblioteket. Den er skrevet af Anna Neye, og den er god at blive klogere af. Det er også barsk læsning. Jeg har tænkt mig at købe bogen, for den hører til i min bogreol, så jeg kan få repeteret det budskab, som vi alle i den vestlige verden skulle tage til os.

Jeg kan meget anbefale bogen. Forfatteren er skuespiller og manuskriptforfatter.
Hun fortæller sin egen og slavernes historie på en virkelig underholdende måde.
Den bliver anmeldt som en satirisk guidebog, der henvender sig til dig, den hvide dansker, som er i tvivl om hvilket hvidt ben, du skal stå på i en kompleks, multikulturel verden.
Den er let at læse med sjove illustrationer, fremhævede citater og faktabokse.

Jeg glæder mig til at få fat på den igen, nu da jeg har siddet og læst op på den.

4 kommentarer:

 1. Der er vist desværre racisme alle vegne, hvor racerne bor blandet, hvilket de vel gør næsten overalt. Men inden for egne rammer er der jo også forskelsbehandling - nogle der ser ned på nogle andre.
  Og blandt dyr ... jeg så i går en naturudsendelse, hvor der blandt aberne på gibraltar var en skræmmende tydelig rangorden, som man blev født til, så det må være stort set umuligt at komme højere op i hierarkiet.
  Dermed er ikke sagt, at jeg på nogen måde accepterer det, men at det nok er svært at komme til livs; især hos et folk der kan vælge en Trump!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, racismen begynder vel med at vi er bange for det ukendte og den fremmede. Og de hvide opdagelsesrejsende for langt tilbage i tiden var tilbøjelige til at se på indfødte som en slags dyr. Der er vi trods alt kommet længere i vores forståelse. Men eftersom vores gen-pakke fra forfædrene ikke kun indeholder biologisk materiale, men også psykologiske mønstre, så kan vi have reaktioner, der er ubevidste for os.
   Jeg så ikke udsendelsen om aberne. Interessant at status nedarves. Men ellers er der vel altid hakkeorden og kamp om lederskab hos dyr.
   Med den præsident i USA og den opbakning, han har hos sine vælgere, er det nok mere end svært at ændre noget til det bedre.
   Jeg kan blive bekymret over den vold og plyndring, der ofte følger med de store demonstrationer.

   Slet
 2. Så dejlige tanker der bliver tænkt her. Racisme er en del af en stor pakke, hvor mobning fint kan hører til. For frygten for det ukendte og fremmede er en god beskrivelse.
  Jeg har noteret din anmeldelse af den omtalte bog, og tænker jeg lige vil låne den, før den måske som du, vil få en plads i bogreolen.
  En sidebemærkning. Krydser fingre for det bliver Demokraterne der vinder valget til november.

  SvarSlet
 3. Tak for din kommentar Karin. Jeg krydser fingre for det samme som dig :-)

  SvarSlet