onsdag, marts 10, 2010

Om D vitaminet

I Sundhedsstyrelsen hersker der uden tvivl stor travlhed.
Men kunne de ikke godt prioritere at kigge lidt på det materiale, der findes om vitamin D?? I næsten 40 år, har forskellige forskere peget på og dokumenteret, at der er behov for at øge den anbefalede D-vitamin dosis.
Min interesse opstod, da jeg for et år siden fik konstateret osteoporose. Indtil da havde jeg ikke været særlig optaget af vitamintilskud, fordi jeg spiser varieret og følger kostrådene om grønt og groft osv.
Det er mere en 80 år siden, man erkendte eksistensen af  vitamin D, men først i begyndelsen af 70erne blev man klar over vitaminets betydning. Det er bl.a. med til at modne celler.
Engelsk syge og osteoporose har gennem mange år været knyttet til D vitamin mangel. I de senere år, er der også fundet dokumentation for, at forskellige autoimmune sygdomme og bryskræft og tarmkræft har en relation til D vitaminmangel.
Man regner med, at halvdelen af alle danskere har D vitaminmangel.
Det måles ved en blodprøve og kaldes (forkortet) 25-ODH.
I Danmark har Sundhedsstyrelsen sat den nederst anbefalede koncentration i blodet til at være 50 nmol. Hvis man er under det tal, mangler man D vitamin.
I andre lande er det tal bestemt til at være højere, og forskere herhjemme mener, at 80 nmol. skal være det nederst anbefalede og 125 det optimale.
Men hvordan får vi så D vitamin nok??
Jamen, selv om vi spiser masser af fed fisk og opholder os udendørs, så er det ikke nok. Vi må også have et tilskud i pilleform. (vi er det eneste land i Norden, der ikke har beriget mejeriprodukter med D vitamin)
Og hvor meget D vitamin skal man så have???
Forfatterne til den artikel jeg henviser til, mener vi skal have 35-38 mikrogram om dagen.
I Sundhedsstyrelsens anbefaling står der 10 mikrogram.
Der er ikke rapporteret bivirkninger ved høje doser som f. eks. 100 mikrogram om dagen i 6 måneder. Den øvre grænse for at udvikle forgiftning er angivet som 250 mikrogram dagligt. Man skal selvfølgelig ikke selv eksperimentere med høje doser. Det er noget, der foregår i forsøg.
For et år siden, da jeg blev diagnostiseret, havde jeg en D vitamin koncentration på 51 nmol. Det tal  er nu steget til 93,  efter jeg har taget en daglig dosis på 38 mikrogram D vitamin. (Lad altid din medicinering foregå i samarbejde med din læge)
 Ved D vitaminmangel kan man ikke i sin dagligdag mærke, man er i underskud.

På apotekerne er personalet frustreret, fordi de skal brug Sundhedsstyrelsens vejledning.
Så nu da svineinfluenzaen ikke blev til noget - mon de så ikke får tid til at kigge på D vitaminet??

Min kilde til indlægget kommer fra:
Ugeskrift for Læger
22. juni 2009
Forfatterne er ansat på Medicinsk Afd. og Klinisk Biokemisk Afd. på Vejle Sygehus.

16 kommentarer:

  1. Kære Betty
    Det er ret interresant læsestof, -for mit vedkommende, får jeg et tilskud af D vitamin, og sidst i denne måned, skal mine knogler undersøges, - min nye speciallæge vil have dem tjekket.
    Jeg syntes det er mærkeligt, at det ikke er blevet gjort før, og er ret spændt på, hvad undersøgelsen vil "fortælle".
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  2. Vibeke, det er godt din nye speciallæge sender dig til knoglescanning. Måske har din tidligere læge tænkt, du var for ung til at være i risikogruppen for osteoporose?
    Dit D vitamintilskud skal være på mere end de 10 mikrogram dagligt.
    Jeg kan godt forstå, du er spændt på resultatet af undersøgelsen

    SvarSlet
  3. Kære Betty
    Jeg er kun lidt yngre som du er, så det kan ikke være derfor, at de ikke har tænkt på det.
    Men jeg er glad for, at den nye læge, tar situationen alvorlig.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet
  4. Her i huset er vi også optaget af d-vitamin. Jeg har for nylig hørt forskellige udsendelser om det,- senest for et par dage siden, hvor en professor fra København var interviewet på P1. Mon ikke det havde sammenhæng med Ugeskrift for læger.

    Og jeg undrer mig også over, at Sundhedsstyrelsen er SÅ tilbageholdende i forhold til vitaminer.

    Jeg tager dagligt 26 mikrogram, og prædiker også for mine børn. Håber, det rækker.

    SvarSlet
  5. Det er et meget spændende emne, Betty! Jeg er meget optaget af sådan noget og sluger alt, hvad jeg kan finde af lekture. Jeg synes, det er forkasteligt, at den anbefalede daglige dosis er så lav. Vi tager 25 mikrogram som dagligt som tilskud året rundt og læser alle Vitalrådets nyhedsmails. D-vitaminmangel har betydning for udviklingen af en række autoimmune sygdomme som type 1 diabetes, psoriasis, multipel sklerose og osteoartritis samt visse typer kræft. Der er også undersøgelser, der tyder på, at D-vitamin har betydning for blodtrykket.

    Her skriver Vitalrådet om D-vitamin:
    http://www.vitalraadet.dk/34.0.html

    SvarSlet
  6. Her bruger vi et preparat som heter IDO-E ved benskørhed,ellers tar vi stadigvæk levertran året rundt.Måske skulle dere også ta tran, nu kan man få tran som er tilsatt flere vitaminer.
    anne-lise

    SvarSlet
  7. Okay Vibeke, jeg troede, du var noget yngre end mig. ;-) Godt din nye læge har taget affære.


    Eva, der bliver talt om det i flere sammenhænge. Det lyder som om, du er godt dækket ind.
    Jeg har foræret mine børn D vitamin. Det er måske lige at gå til yderligheder, men.....


    Madame, tak for henvisningen til Vitalrådet, som jeg ikke kender.
    Som mangeårig sygehusansat, så er jeg først opmærksom på det, der er dokumentation for. Det er fornuftigt, at I tager 25 mikrogram.

    SvarSlet
  8. Anne Lise, jeg tror, I har et meget mere naturligt forhold til levertran i Norge end vi har ;-)
    I er sikkert godt dækket ind med tilsatte vitaminer.
    Jeg husker noget ildelugtende levertran fra min barndom, og det er helt gledet ud af min bevidsthed. Det er nok en fejl.

    SvarSlet
  9. Det er en læge, der står bag Vitalrådet, Betty, han hedder Claus Hancke, og det er altid med dokumentation til videnskabelige undersøgelser :-)

    SvarSlet
  10. Ja Madame, men det er også producenter og forhandlere af naturmedicin og helsekostpræparater, der står bag.
    Ikke at jeg i disse dage synes Sundhedsstyrelsen er meget bevendt.
    Hvad mon de egentlig laver?
    Det er da en skandale med manglende test og opsyn med udenlandske læger.
    Men tak for dit indput. Det er godt at kigge fra forskellige synsvinkler.

    SvarSlet
  11. Jeg må jo nok erkende, at jeg er ved at nå en alder, hvor den slags måske er nødt til at indtage en plads i min bevidsthed.
    Jeg tager ellers aldrig kosttilskud af nogen art, fordi jeg er temmelig overbevist om, at varieret kost normalt er tilstrækkeligt.
    Jeg har før i tiden været hoppet på en eller anden 'bølge'; f.eks. Q10 eller fiskeolier og lignende, men jeg har aldrig nogensinde kunne konstaterere en effekt - det være sig god eller dårlig.
    Nu er det nok ved at være 10-15 år siden, jeg sidst har indtaget noget af den slags, og jeg synes egentlig, at jeg har det ganske glimrende alligevel.

    Det er selvfølgelig noget andet, hvis det er lægeordineret; det har jeg fuld respekt for, men bare at sluge alt muligt for at helgardere sig, har jeg sandt at sige ikke megen fidus til, hvilket lige præcis har med det at gøre, som du er inde på: at 'sandheden' hele tiden ændrer sig - hvad der var rigtigt i går, er tvivlsomt i dag og skadeligt for helbredet i morgen, så nu har jeg valgt at leve så naturligt som muligt og ser, hvor længe den går :-)

    Skulle jeg føle mig dårlig, kan jeg godt finde hen til lægen, og så er situationenen anden.

    SvarSlet
  12. Ellen, det var også min filosofi indtil for et års tid siden. Så der efter brugte jeg et godt stykke tid på "det kan ikke passe, jeg har skøre knogler"
    Nu har jeg så accepteret det - og sat mig ind i, hvad det betyder.
    Så, jeg vil sige, at alle over 35 skal tage 400 g calcium og 19 mikrogram D-vitamin. (det forholder sig anderledes med dem, der har fået konstateret osteoporose)
    Unikalk Forte har lige den sammensætning og fås på apoteket.
    Nej, jeg får ingen procenter ;-)

    SvarSlet
  13. Når anden forskning bliver betalt af medicinalindustrien, kan man jo diskutere hvad den store forskel er :-)

    SvarSlet
  14. Hejsa!

    Jeg har for 3-4 uger siden fået konstateret massiv mangel på D vitamin. Mit nmol-tal (taget i blodprøve) var 20, hvor man i årevis har haft et nedre tal på 50 i DK og i andre lande på 80.
    En i min familie havde et nedre tal på 30 og det har taget hende ca. 6 måneder med en D vitaminkur, at få tallet op på "bare" 56.
    Begge har vi haft stor kvaler i gennem længere tid. Jeg i 5-6 måneder med hoste i døgndrift, gul slim (som 4 gange sendte mig på penicillin uden det gjorde nogen forskel), delvis mistet stemme, ondt i muskler og led og til tider krampe i fingre og tæer.
    Man var hele 4 måneder om at finde ud at at jeg led at mangel på D vitamin og kvinden i min familie der tog det tæt på 3 år! Ja, man korser sig.
    Alt i alt er det noget af en tørn, som ikke skal kimse af.
    Hej fra Alring

    SvarSlet
  15. Hmm...det er altså ikke korrekt at men ved d vitamin mangel ikke kan mærke det i sin dagligdag.Det kan man i aller højeste grad hvis man kommer langt nok ned.Er ved hjælp af sprøjter kommet fra 8 op på 41,7 og har været meget afkræftet,nogle dage kunne jeg en ikke lukke min egen BH fordi mjine muskler syrede til.Gik fra at cykle 11 km hver dag til slet ikke at kunne cykle osv.Kramper i hænder og fødder og læg, samt meget urolig søvn og kraftige smerter i lænde området.Ved godt jeg var langt nede,men syntes det er meget misvisende at skrive man intet mærker, Det gør man hvis man kommer langt nok ned.

    SvarSlet
  16. Tak for mange gode betragtninger, især de sidste vakte min interesse. Jeg fik for 1 mdr. Siden Målt mit d vitamin til 20 med symptomer som forskrækkeligt træthed, ømhed i fingre og tæer ( kom for at få målt om jeg havde gigt ! ) var lægen kviik og tog d vitamin samtidig, nu har jeg idag fået taget en ny prøve og får svar på Torsdag om de vitaminer jeg har taget siden morgen og aften har hjulpet :-) synes ikke selv jeg kan mærke forskel så det bliver spændende.

    SvarSlet