tirsdag, januar 05, 2010

Klimavenlig shopping

Jeg har hørt både trendforskere og kokke give deres bud på, hvordan vores adfærd bliver i det nye årti, når det handler om forbrug.
Vi vil blive mere og mere opmærksomme på, om de varer vi køber er lokalt fremstillet, eller om de har været ude på en lang rejse, og dermed været årsag til et stort brændstofforbrug. Vi vil også blive bedre til at bruge f. eks. årstidens grønsager, sådan at der ikke bliver efterspørgsel efter tomater og agurker om vinteren.
Det er fint nok for mig. Om efteråret glæder jeg mig til at tage grønkål, hvidkål og de andre rødder i brug, for så igen om foråret at længes efter tomater, jordbær, agurker og de sprøde salatblade.
I dag blev jeg igen mindet om, så helt utroligt meget mad, man kan få for 12.95. Et hvidkålshoved på 3 kg.
I aften blever noget af den til suppe med løg, hvidløg, gulerødder, et lille chilistykke og et lille ingefærstykke.
En dag bliver der lavet hvidkålsrouletter(kåldolmer), en anden dag irsk stuvning, og der bliver også et par råkostsalater. Nu er det selvfølgelig ikke til en børnefamilie, men alligevel.
Litchi og sharonfrugterne var helt nede i 10 stk. for 10 kr., så de røg også med i kurven. De kommer vist fra Israel. Så der er ingen (klima)glorie at pudse ;-).

Der har været grå himmel og spredte snebyger her i det Midtjyske. Temperaturen har ligget lige omkring frysepunktet, og vejret har ikke ligefrem indbudt til vandreture.

6 kommentarer:

 1. Sikke alle de dejlige ideer med hvidkål. Hvis der er mere tilbage skulle du prøve hvidkålssalaten på min blog. Der kan jeg alene spise et helt hvidkålshoved he he. Kan godt forstå du ville lægge billederne ind fra igår. De er helt fantastiske. Sikke et lys. Var det ikke sødt af mig at sende dig lidt lychee frugter og sharon frugter ;-) Tillykke med card readeren den vil du blive glad for. KNUS

  SvarSlet
 2. Tina, jeg vil finde din hvidkålssalat. Det er altid spændende at prøve en ny opskrift.
  Godt at du sendte ;-) jeg tænker også på dig, når jeg ser de israelske frugter på mit fad.

  SvarSlet
 3. Der er vist en overproduktion af litchi i år - hos mig sælger de dem også til dumpingpriser ;-) Desværre er det ikke en frugt, jeg er meget begejstret for - men sharonfrugter kan jeg til gengæld rigtigt godt lide!

  Det er vist sundt for kroppen at give den årstidens grøntsager - man har da behov for nogle specielle vitaminer til at stå igennem denne isvinter. Smuk muligvis - jeg er nu ikke så vild med det!

  SvarSlet
 4. Jeg håber, at trendforskerne får ret i deres forudsigelser. Jeg tænker på det hver gang jeg ser en aften/nattehimmel oplyst af et gartneri´s orange lys, det er et utroligt spild, bare for at vi kan få jordbær, tomater, agurker mv. i december.
  Jeg må indrømme, at jeg elsker lychee frugter, som jeg først har lært at kende efter jeg er flyttet til Holland, men mon ikke det er lidt ok at spise dem, når nu Tina har sørget for at vi får dem ☺
  En fortsat god dag til dig her i vinterkulden.

  SvarSlet
 5. Nille, så må der være overproduktion, når litchi frugten også er billig hos dig. Men det har du så ingen glæde af. Heldigvis er der mange andre vitaminrige ting. Ja, det ser ud som om isvinteren er kommet for at blive - i hvert fald et par uger, forlyder det her.

  SvarSlet
 6. Annette, jeg siger som dig, at det er okay, når nu Tina har sørget for dem. ;-)
  God aften til dig i den hollandske kulde.

  SvarSlet