fredag, januar 08, 2010

Hvidkål fortsat

I dag var inspirationen over mig til at gå videre med det hvidkål, jeg købte forleden.
I min barndom hed de hvidkålsrouletter. Først som voksen fandt jeg ud af, at deres rigtige navn er kåldolmer. I Henriks familie hedder de hundehvalpe (??) De kalder også en paneret kotelet for en lussing (??)
Det er længe siden, jeg sidst har lavet hvidkålsrouletter, som iøvrigt bliver lavet med vinblade i Grækenland og Tyrkiet og hedder dolmados eller noget i den retning.
Jeg sætter en proptrækker ned i hvidkålens stok og sænker hvidkålshovedet ned i en gryde med kogende vand. Så er den nem at hive op igen.
Efter nogle minutter kan de yderste blade løsnes, og sådan fortsætter jeg indtil jeg har de 10 blade, jeg skal bruge.
Jeg vil ikke have hele kålhovedet kogt igennem, fordi jeg vil bruge resten til en råkostsalat.
Hvis de løse blade er lidt for stive, kan de lægges tilbage i det kogende vand et øjeblik.
Farsen (her hakket kalv og hakket kylling) røres som en frikadellefars med æg, lidt rasp og salt og peber, men jeg har givet den et asiatisk tvist, inspireret af min thailandske svigerinde, med lidt finthakket chili, revet ingefær, finthakket citrongræs og kaffirlime blade, fiskesovs og kokosmælk.
Bladet foldes omkring farsen.
Brunes på panden og lægges i et ildfast fad med lidt olie og vand fra den gryde, hvidkålen har været dyppet i. Ca. 45 min. i ovnen ved 180 grader.
Den færdige tallerken med en hvidkålsroulet, lidt kogt hvidkål og salat af gulerødder, appelsin og granatæblekerner. Hvis det var helt rigtigt, skulle der være en bechamelsovs smagt til med revet muskatnød. Den sprang vi over, men der bliver en god sky i bunden af fadet.

10 kommentarer:

 1. Hi-hi, det er da en smart måde at gøre det på med proptrækkeren.
  Dine dolmer ser så lækre ud, og god idé at undlade bechamel saucen.
  Tak for opskriften, den vil blive brugt snart

  SvarSlet
 2. Kære Betty
  Nu har jeg da set det med, en proptrækker i et hvidkål, ja hvorfor ikke, det er da en smart måde, at få det fikset på:) og de er ikke nemme at håndtere hvis de er rå.
  Den vil jeg gemme i mappen "tips og ideer".
  Dine dolmere ser bare rigtig godt ud, og får en tik at tænke på, at det er knageme længe siden, at der har stået dolmere på mit "menukort"
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 3. Tak for en forrygende god ide: at bruge en proptrækker.
  Jeg har altid husets største kniv stukket godt ned i stokken, men kniven er tilbøjelig til at slippe taget.
  Det her er da genialt.
  Når jeg laver hvidkålsrouletter (som det altid har heddet i min familie), er det ude hos min gamle far. Det er hans helt uovertrufne yndlingsret - absolut intet er bedre i hans øjne. Og til ham tror jeg ikke, jeg skal give det et thailandsk islæt, selv om det lyder lækkert :-)

  SvarSlet
 4. Smart smart med den proptrækker!!!
  Jeg laver gerne dem fra Jamie Oliver med Savoykål og kylling - også med thaiislæt. dyppes bare i stærk chili og så med ris - mmhh..
  Måske det snart skal være igen! De her lyder nemme!

  SvarSlet
 5. Det lyder som en meget lækker fars med det krydrede islæt - og proptrækkertricket må du tage patent på! Det er vist aldrig set og intet mindre end genialt :-)

  SvarSlet
 6. Hej Mummy
  Jeg vidste slet ikke at du havde brugt en proptrækker, men det er da smart. Tak for et dejligt måltid.
  Jeg fik også lavet en dejlig salat i går, men den blev uden granatæblekerner, men det må jeg huske til en anden gang. Det er vist blevet min favoritsalat, fordi den er så nem og lækker.
  Knus moni

  SvarSlet
 7. I mit barndomshjem kaldte vi dolmerne for "pakker" for de fik bundet snor om med sløjfe på, ligesom en fint indpakket gave. Det er ellers ikke noget jeg har selv har lavet, men mon ikke lige jeg skulle prøve - tak for inspirationen :)

  SvarSlet
 8. Manna, ja det er den nemmeste måde, jeg kender.


  Vibeke, det er da utroligt, jeg kan komme med tips til dig, der kan alt mulig med mad ;-)


  Ellen, jeg kan godt se fidusen med en stor kniv, men proptrækkeren er du sikker på sidder fast. Du skal da nok snart lave hvidkålsrouletter til din far på god dansk manér ;-)


  Tili, det lyder spændende med savoykål. Det må jeg prøve engang.


  Nille, god ide med patent. Så bliver jeg nok rig og berømt ;-))))


  Moni, selv tak. Salaten er så nem, fordi du ikke behøver nogen dressing eller krydderi. Ingredienserne er så smagfulde og saftige i sig selv.

  Mona, det lyder så dejligt med pakker og små fine sløjfer omkring. Det må have været festligt.

  SvarSlet
 9. Hej, tak for en brandgod ide. Inspiration til i aften. Hilsen Dorte

  SvarSlet
 10. Jeg har ikke fået hvidkålsrouletter siden jeg har barn, men nu får jeg næsten lyst til at prøve det igen. Jeg tror det kunne være lækkert, hvis man fylder dem med linsepostej eller sådan noget. Det må jeg vist lige tænke lidt over! :-)

  SvarSlet