onsdag, december 02, 2009

En dag i Thy.

Der var koldt i Vorupør. For enden af molen kunne jeg se en rød prik. Måske en håbefuld lystfisker. Jeg gik ikke derud, jeg havde glemt mine vanter. Og solbriller. Den kolde sol skinnede fra en blå himmel.
Der var helt øde på stranden og alle både var på land.
Selv om der var tomt og øde ved havet, så var genbrugsbutikken på Vesterhavsgade åben. Min tante er der om tirsdagen, så jeg ved, hvor jeg kan finde hende. Hun er så sej med sine 84 år.
Det var en fornøjelse at besøge min morbror. Ingen tvangstanker og paranoia. Hans medicinering styres stramt af en sygeplejerske, og han har det bedre end før. Han var mild og tilpas og igang med at stege en rødspætte til sin frokost. Han viste mig glad sin nyerhvervede elscooter, som kan køre 15 km. i timen. Men måske skal den byttes til en, der kan køre lidt hurtigere. Han er den yngste i min mors søskendeflok på 8 og den eneste tilbage, født i 1922.
Når jeg går på de to kirkegårde, især i Vang, hvor min bror har sit gravsted, så slår det mig, at jeg kender frygtelig mange døde. Der læser jeg navnene på alle naboer og barndomskammeraters forældre. Og enkelte kammerater.
Det hører med til at blive gammel.
I Thisted løb jeg ind i fætter Holger. Han er også én af dem, jeg kan snakke den thylandske dialekt med. Det er så hyggeligt. Men dialekten er på vej ud. Selv ikke et lille sted som Snedsted, hvor min niece går i skole, snakker børnene dialekt mere.

På hjemturen var der en flot, farverig solnedgang. Her Sallingsund ved 16 tiden.
Når jeg vendte mig om, så himlen sådan ud.
Efter en dejlig dag havde jeg et hængeparti: pakkekalenderen til Henrik!
Thisted Bryghus laver en pakkekalender med forskellige øl gemt bag 24 julelåger, men den var udsolgt i Snedsted og Thisted. Tilsidst gik jeg ind på Bryghusets kontor og klagede min nød, idet jeg håbede, de stadig havde nogen tilbage.
Det havde de ikke. Øv, øv.
PS. har lige fået at vide, at Coop har købt den, så måske den findes i min lokale Kvickly. :-)

5 kommentarer:

 1. Smukt solnedgangsbillede.

  Håber du finder julekalenderen :-)

  SvarSlet
 2. Tak for en dejlig tur langs vestkysten.
  Med hensyn til dialekten, så kommer min fra området omkring Brovst og det har stor betydning for mig, når jeg af og til er på besøg hos min faster at kunne snakke den. På en måde synes jeg det er synd at dialekterne glider ud, men jeg forstår også godt de unge, som ikke vil mobbes fordi de taler "bondsk", som det blev kaldt i mine unge år.

  SvarSlet
 3. Sikken en skoen tur til havet. Jeg savner en rigtig god, lang og kold tur ved havet. Det er saa godt for sjaelen.

  Min dialekt kommer fra Fur og det er naar jeg snakker Furbosk jeg virkelig slapper af og er mig selv. Jeg elsker at komme i Vest og Soenderjylland, for ud over Nordjylland er det de eneste steder folk kan forstaa hvad jeg siger. :)

  SvarSlet
 4. Tak Lene. Lige den julekalender er udsolgt. Jeg har været for sent ude.

  Annette, det er lidt hyggeligt med dialekter. Men jeg var selv meget flov over min dialekt, da jeg flyttede til København, og jeg talte ikke i telefon med familien hjemme i Thy, hvis der var andre i nærheden. Det kom jeg nu heldigvis over.

  Tina, jeg kan godt forstå, at sådan en øbo som dig savner havet. Det er sjovt med den dialekt, som andre ikke forstår, men som jeg sommetider siger, så er det også ærgerligt at vokse op som to sproget med et sprog (dialekt) som så få forstår. Men det er hyggeligt at være sammen med nogen, man deler dialekt med.

  SvarSlet
 5. Jeg kørte nordfra mod Aalborg i går eftermiddags og havde den samme overvældende gyldne himmel foran mig. Så kiggede jeg i bak-spejlet og så den blå himmel med fuldmånen! Og tænkte - det skulle man tage billeder af. Tak fordi du gjorde det!

  SvarSlet