onsdag, december 30, 2009

Kransekagebagningsdebut.

Jeg har leget kransekagebager i dag.
Man tager 500 g. marcipanmasse (her grand cru udgaven med ristede mandler)
120 g. flormelis.
1 æggehvide.
Ingredienserne blandes godt sammen til en ensartet masse.
Dejen lægges i køleskabet 3-4 timer eller natten over.

Marcipanmassen rulles ud i stænger, som skæres i stykker på 8 cm., 12 cm., 16 cm., osv. Den er let at arbejde med, når den er kold.

Der var ikke plads til den største ring, så den er bagt på en plade for sig selv og er blevet lidt rigelig solbrændt. Men ca. 8-10 min. i ovnen ved 220 grader.


De tre første ringe er små og jeg lagde dem på en rist, da jeg tog dem ud af ovnen. Da jeg ville gøre det samme med den fjerde, gik den i mange stykker. Jeg opdagede, ringene var meget bløde og skrøbelige, så de skulle bare glide forsigtigt over på en kold plade. Glasuren består af 250 g flormelis og en æggehvide, der røres sammen. Jeg brugte ikke al flormelis for at undgå, at glasuren blev for stiv. Glasuren puttes i en frysepose og det mindst tænkelige hjørne klippes af og glasuren presses ud. Det var ikke den nemmeste proces.
Først blev hullet for lille, så det blev alt for svært at få indholdet ud. Så blev hullet lavet lidt større, men det dur jo ikke, hvis glasurstriben bliver for tyk.
Og sådan kan der eksperimenteres....

Jeg er ret stolt af min første kransekage. Nu skal den pyntes lidt.Mon det bliver problematisk at få den til Århus i morgen? ;-)3 kommentarer:

 1. Uhm! Den ser god ud! Rigtigt godt nytår!

  SvarSlet
 2. Betty, hvor er den flot, er det virkelig dit første projekt ud i kransekagebagning? Det er der bestemt ingen der kan se.
  For første gang nogensinde tror jeg, at mine kransekager mislykkes i år, men jeg kender også grunden og så er det jo aldrig så galt. Jeg plejer at importere dansk marcipan, men da jeg i år havde næsten 1 kg. hollandsk liggende i fryseren, brugte jeg det i stedet og det er meget anderledes i struktur. Nu må vi se i morgen hvordan resultatet bliver. Mon ikke nok det lykkes for dig at få mesterværket til Aarhus.
  Sidst men ikke mindst, så håber jeg at I får en dejlig nytårsaften og alt godt for det nye år.

  SvarSlet
 3. Tak Annette, og i lige måde.  Annette, jeg har tit hørt, det er så let at lave kransekage, men jeg har altid købt den.
  Så det er første gang. Engang før jul, bragte Jyllands Posten en test af kranskage fra forskellige bagerier, og kvaliteten var så dårlig. For meget sukker, for meget mandelessens osv.
  Og nu ved jeg, det er rimelig nemt. Så det gør jeg igen;-)
  Håber, det lykkes for dig med den hollandske marcipan.
  Du ønskes en rigtig dejlig nytårsaften og et godt nytår.

  SvarSlet