lørdag, december 12, 2009

Hus Forbi

På Torvet går der sommetider en mand og sælger de hjemløses blad Hus Forbi.
I decembernummeret er der et interview med Master Fatman eller Morten Lindberg, som han hedder. Fra medierne har jeg opfattet ham som en flippet fyr, der snakker om karma og kærlighed.
Men i bladet udfolder sig en hel utrolig historie om gæstfrihed og rummelighed. Morten bor i en 4 værelses lejlighed på Nørrebro, og her er åbent hus i bred forstand. Han sørger for, køleskabet er fyldt op, så der kan laves varm mad to gange om dagen, og han har ca. 20 nøgler til sin lejlighed. De er i omløb, uden han har styr på blandt hvem, men der bor som regel fire mennesker i kortere tid, og andre kommer bare forbi og spiser. Dem der bor i lejligheden laver selv mad. Hans ni årige søn bor på skift hos sin far og mor.
"Når man lige har slugt den første danske privatlivsfrygt, så er det da meget federe, at nogen har taget alle æggene, at der er skidt lidt på toiletbrættet eller brændt en gryde af med noget afrikansk mad" Citat af Master Fatman.

Wow, at nogen kan leve sådan, tænker jeg. Jeg kan ikke.
I vores lokale avis er der hver dag en spalte, der handler om det seneste døgns indbrud i villaer og lejligheder. Det er noget der forstørrer privatlivsfrygten. Måske skulle det slet ikke omtales i avisen?
"Indtil videre er der ikke sket noget særligt. Jeg har fået stjålet nogle penge, været skide sur og raset ud, men der er ingen, der har slået mig ihjel eller har slået Wilhelm (søn)" Citat af Master Fatman.
Køb selv Hus Forbi. (jeg forstår ikke lige, at nogen behøver at være hjemløse i dk., men derfor kan jeg alligevel godt støtte dem ved at købe deres blad)

9 kommentarer:

 1. Jeg har oplevet Master Fatman live ved flere lejligheder som gæstetaler eller DJ - og jeg kan godt se, hvordan hans livssyn om karma og kærlighed kan harmonere med den åbenhed. Men det er meget atypisk for danskere. Og modigt!
  Jeg ville heller ikke turde... men al respekt for dem, der gør det.

  Hernede er det blevet 'moderne' at ældre (70-90-årige) deler lejlighed med studerende. I Belgien får man ikke SU og man skal betale for at studere på universitetet. Så for mange unge er det nærmest umuligt, hvis ikke familien har penge.

  Ved at få et værelse hos en ældre enlig bidrager de med rengøring, sikkerhed for den ældre - og selskab. Begge parter får utroligt meget ud af det; og jeg synes, at det er meget livsbekræftende, at unge nyder det - lige såvel som de ældre. Men det er trods alt noget andet end Fatman's koncept.

  SvarSlet
 2. Ja, tænk at man kan leve sådan. Jeg kunne heller ikke. Det er stort, at Morten Lindberg har åbnet sit hjem på den måde. Det kræver i den grad tillid til mennesker man ikke kender, og at man frem for alt altid tror på det bedste i mennesket.
  Jeg tænker lidt over, hvordan han har fået overtalt eks-konen til at sønnen er en så stor del af det også (måske har han slet ikke spurgt hende)...

  SvarSlet
 3. Ham Master Fatman har en helt egen personlighed, som jeg ikke kan finde ud af med mig selv, om jeg er frastødt eller tiltrukket af.
  Jeg kunne heller ikke leve, som han gør det, og jeg vil håbe for ham, at det aldrig går helt galt for ham med denne levevis.

  Nilles beskrivelse af symbiosen mellem studerende/ældre er til gengæld meget sød, men vist desværre utopisk her i DK, hvor man rask væk tager 3-4000 kr. om måneden for et værelse med adgang til bad og intet køkken.
  Tænk hvis man i stedet kunne finde frem til en ordning, som alle kunne have gavn og glæde af.

  SvarSlet
 4. Nej jeg forstår heller ikke, at nogen er hjemløse i DK. Men mange af dem, som er det, er jo mennesker, med mange problemer med psyke, alkohol etc. og vil og kan ikke bo struktureret åbenbart.

  Sjovt du lige skriver det her indlæg og nævner det med indbrud. Igår morges gik jeg en tur for at tage fotos af Julelyskæderne rundt i kvarteret. Det faldt nogen for brystet, og det stoppede mig (i bil) og spurgte hvad jeg lavede. Hvis jeg var ude på noget, ville jeg næppe gå så åbenlyst rundt og fotograferer som jeg gjorde, et sted, hvor der ikke var nogen mulighed for flugt eller at gemme sig. Og hvad forventede de egentlig - at hvis jeg havde onde hensigter så havde fortalt dem det? Tjah.....!?

  Til gengæld forstår jeg slet ikke måden Morten Lindberg lever på eller at han kan og vil, men hans liv og hans lejlighed. Jeg vil sandelig gerne have mit privatliv. Jeg har det ligesom Ellen - jeg ved heller ikke, om jeg skal være frastødt af ham eller hvad jeg skal.

  SvarSlet
 5. Nille, hvor er det en god ide, at ældre deler deres lejlighed med en studerende. Jeg kan forestille mig, hvor hyggeligt og trygt det må være for et gammelt menneske, at der bor en ung, som så også bidrager med praktisk hjælp. Og den unge får sin økonomi til at hænge bedre sammen. Win-win situation - som man siger på dansk ;-)

  SvarSlet
 6. Pernille, i følge interviewet, er den 9 årige søn vant til at dele med andre, og hvis han vil have sin far for sig selv, går de ind i et værelse alene ;-)

  Ellen, jeg synes også den belgiske model er rigtig god.
  Min eksmand og jeg boede i en meget stor lejlighed i København inden vi fik børn, og vi lejede ud til 2 studerende mænd. Det var jeg ikke så vild med. Måske er det anderledes, hvis man er gammel og det er tjenester, man gør hinanden?

  Deborah, så du gik der og fotograferede nok så fredeligt, og så bliver du mistænkt for at have onde hensigter. Ærgerligt.
  Engang imellem deler vores boligforening skrivelser rundt, hvor der står, at tricktyve er på spil, og vi skal huske at låse døren. Det er også ærgerligt, vi ikke bare kan være ubekymrede.

  SvarSlet
 7. Jeg synes det er helt utroligt, at Master Fatman er i stand til at favne verden og sine medmennesker med en sådan tillid, som du citerer fra interviewet. Al respekt for ham og andre der tør/kan leve på den måde.
  Jeg ved med sikkerhed, at det ville jeg ikke selv være i stand til, jeg holder alt for meget at mit privatliv til at kunne dele med fremmede. Men det er interessant at læse at der er mennesker som lever på den måde.

  SvarSlet
 8. Jeg har tit hoert om den Master Fatman, men har aldrig vidst andet om ham end at han var musiker af en slags. Nu tager jeg da en direkte interesse i ham. Sikken et menneske!

  SvarSlet
 9. Ja, der er mange mennesker der deler deres overskud, og der er mange måder at gøre det på:) Respekt for Morten.
  Jeg tror at man skal forstå at folk der er HJEMløse ikke nødvendigvis ikke er boligløse. bolig kan man få, men det er det sidste der mangler: hjemmet og et liv derhjemme. Derfor er det så stort det Morten gør. han afskaffer ikke boligmanglen men deler sit hjem med de hjemløse...Der er rigtig stor forskel, for mig at se..:)Det er noget der varmer.

  SvarSlet