mandag, december 21, 2009

Julegaveindkøb.

Gad vide, hvor mange julegaver, der bliver købt i lille Dannevang?
Vi er næsten 6 mill. mennesker, og hvert menneske får mindst én julegave. Nogen får mange. Altså bliver der købt mange millioner julegaver. Så kan jeg bedre forstå, der var så mange mennesker ude at handle i dag.
Jeg har aldrig stået i så lange køer, som jeg gjorde i dag i Salling, i Bog og Ide og Imerco. Jeg havde sådan mentalt forberedt mig selv på, at det nok ville tage lang tid at købe de gaver.
Nu er jeg ikke den entusiastiske shopper. Jeg mangler det gen. Men det blev alligevel nogle gode timer. Der var god stemning i køerne.
Jeg morede mig meget over et par fyre, der stod bag mig på et tidspunkt. De stod og snakkede om, at det var egentlig dumt med alle de julegaver. "For de bliver jo ikke glade for gaverne, dem der får dem", sagde den ene. Den anden svarede "og så får man som regel ikke så meget i gave selv, som man har givet".......Så kunne jeg ikke lade være med at trække på smilebåndet, mens de snakkede videre om alt det papir og alle de gavebånd, der bare blev smidt ud til ingen verdens nytte. - Og det har de da ret i.
Jeg har iøvrigt købt et par gaver på nettet. Og hvor er det nemt! Det tror jeg, jeg skal prøve en anden gang.
Yngste har lært mig, at man skal holde kaffepauser. Og det trængt jeg til, da jeg kom til Sigfred's Kaffebar. Det er et lille smalt sted, men der var en plads helt bagest lige ved en dejlig varm radiator. Nicolai Wammen var der også (borgmester i Århus) Han skal vel også have en pause. Det giver ny energi.

Et sted med stor stilhed og ro er den katolske kirke, som jeg aldrig har kigget ind i tidligere. Det er et meget smukt rum med spidsbuede hvælvinger. Stolene er, helt utraditionelt i forhold til protestantiske kirker, anbragt i en stor cirkel med prædikestolen i midten Da jeg kørte hjem mellem kl. 16 og 17, var der et spændende program i radioen om netop det at give gaver, både på det personlige plan og som velgørenhed. Om det har overlevet sig selv, fordi de fleste kan købe det, de ønsker sig og har brug for i vores del af verden?
Om at den der giver gaver har overskud - og magt. Man kan komme i en relation, hvor man skylder nogen noget. Om ubalance i gavernes størrelse. Og sådan var de mange vinkler på det at give og modtage gaver.
Men det skal da heller ikke blive for indviklet. For mig handler det om at glæde mine kære og selv glædes. Og så er der den sidegevinst i forhold til nødhjælpsorganisationer, hørte jeg, at når vi i juletiden glæder hinanden med gaver, så er vi også mere gavmilde overfor dem, der samler ind til velgørenhed. Og det er vel ikke så ringe.7 kommentarer:

 1. Kære Betty
  Da jeg læste dit indlæg, hyggede jeg mig bare, du fortæller på en skøn måde!
  Jeg skal ud at købe gaver i morgen, det skal nok blive morsomt/trangt.
  Knus
  vibeke

  SvarSlet
 2. De siger, at julesalget er 2% mindre end sidste år, men det er jo nok ikke gavernes antal, der er faldet.
  Jeg synes også, at katolske kirker er flotte, men deres gudstjenester er mig lidt lange :-)
  Når du beskriver trængslen i butikkerne, er jeg ret glad for, at jeg er færdig - men jeg har nu også købt en hel del af mine gaver via internettet - det er er bare så nemt.

  SvarSlet
 3. Kære Vibeke, tak for dine ord.
  Måske har de fleste været der i morgen, hvor du skal købe julegaver.
  God fornøjelse med det. Knus Betty

  SvarSlet
 4. Ellen, er julesalget mindre i år??
  Jeg tror, der bliver handlet rigtig meget i dag og i morgen.
  Nu skal jeg ud at købe mad. Jeg må hellere skynde mig. I tv hører jeg, der er en snestorm på vej. Det er begyndt at sne her.
  Ja, netkøb er sagen!

  SvarSlet
 5. Et dejlig indlæg du har skrevet og sjov at læse om de iagttagelser ud har gjort, medens du var på julehandel.

  SvarSlet
 6. Betty, tak fordi du lod os komme med på din tur, der er altid sådan en dejlig ro over dine indlæg.
  Hernede handler folk som om det var den sidste mulighed nogensinde og det selv om hovedparten af hollænderne slet ikke holder jul d. 24.
  Den del af Holland vi bor i er katolsk, modsat det nordlige der er protestantisk, men en meget strengere protestantisme end i Danmark og vi besøger ofte katolske kirker, der er så meget der tiltrækker øjet.
  En fortsat rigtig god dag.

  SvarSlet
 7. Conny, der sker tit sjove små ting omkring én, når man er ude i drt pulveriserende liv. ;-)

  Annette, det er da pudsigt, at hollænderne handler så heftigt, når de ikke holder juleaften, som vi gør.

  SvarSlet