søndag, september 02, 2018

Generalprøve uden hovepersonen.

Vi er blevet underholdt her på vejen de seneste to dage. Og luften har været krydret med lugten af hestepærer.
Det er de mange heste og de mennesker, der er omkring dem, der har bidraget til underholdningen.
Jeg er blevet klogere på, hvem hestene er, og hvor de hører til. Den Kongelige Stald-Etat er kongehusets egne heste. Ligesom kareten er. Engang var der et par hundrede heste i de kongelige stalde. Nu er der 13. De er alle hvide, og der er en lille medarbejderstab, der passer og træner hestene.


I dag har der fx været generalprøve på karetturen, der skal foregå med dronningen i morgen.

På billedet her kan man kun se et par  af hestene, der trækker kareten.

De mange andre brune heste hører til Garderhusarregimentets hesteskadron, som er en del af forsvaret.
Det er et populært sted at aftjene sin værnepligt, selv om den er på 12 mdr. i modsætning til de andre værn, der aftjenes på 4 mdr.
Der er mange kvinder blandt rytterne.


Der pudses og plejes på hestene.
Vores vej var spærret af, mens det foregik.


Hestene er meget store og alle ryttere fik en lille trappestige til at klatre op på. Det er måske forståeligt nok, når det handler om de ikke så høje kvinder?

Jeg tror nu godt, sådan en ung mand vil kunne svinge sig op?
Det ser lidt pjattet ud at bruge en trappe for at stige til hest
Måske er der en mening med det?
Update: Jeg har fået at vide i dag, det er fordi uniformerne er for stive. Ellers kan de sagtens svinge sig op.


Beboerne her på vejen har mere eller mindre levet på fortovet med stole og borde og kaffeslaberas i indkørselerne. Vejret har været helt perfekt til det.
Da kortegen kom tilbage fra generalprøven, skulle hestene hvile, og sidst på eftermiddagen var der adgang for alle på boldbanen, hvor hestene bor, og hvor der var stillet op til opvisning.
Der var virkelig mange mennesker, der havde fundet vej til boldbanen. Opvisningen var imponerende. Især synes jeg, der er fantastisk, hestene kan bevare roen, når der bliver spillet på pauke og truttet i trompet.
Det har været så hyggeligt at følge med i de her forberedelser lige udenfor døren.
Jeg har også haft kaffegæster, og det kunne ikke have været hyggeligt på samme måde, hvis vi skulle køre hen i en anden ende af byen.

En meget hyppig kommentar, jeg har hørt er: Tænk, hvad det koster!

Jaeee ...
Jeg er ikke republikaner. Men jeg kan også godt undre mig over institutionen Kongehuset og medlemmerne med de mange privilegier og manglende rettigheder.
Men jeg synes alligevel, de hører til.
I morgen skal så selveste Her Majesty ud at køre i karet. Ikke her fra gaden, men fra rådhuset.
Jeg tror, vi har overværet det sjoveste, men det vil selvfølgelig være et flot syn, når de alle er klædt i galla.

6 kommentarer:

 1. Hvor er du heldig sådan at bo i første parket til prøverne. Det ser spændende ud.
  Og det bliver jo endnu flottere i galla.
  Jeg har det ambivalent med Kongehuset. Politisk/demokratisk kan jeg vanskeligt forsvare det. Med hjertet så sluger jeg gerne det hele. Og jeg synes, de gør det så fint.

  SvarSlet
 2. Så spændende at kunne følge alt dette på første parket. Trak lidt på smilebåndet omkring opstigning. Selvfølgelig kan rytteren benytte stigbøjlen og svinge sig op.

  Mht. Kongehuset og om jeg er royal. Det kan diskuteres. Tænkes det økonomiske, så tænker jeg det ikke er nok med en statsminister, der skal vel også en præsident til. Og historien, Danmarkshistorien skal vel også plejes, så der vil jo være en del bygninger der stadig vil være på statbudgettet. Pyha, tankerne kan få frit løb. Og kan være med til at bringe sindet i kog til en hed debat.
  Jeg følger Kongehuset på IG. Så helt affærdigende er jeg da ikke, og kom de forbi "øjet" jeg bor i, så var jeg der også.

  SvarSlet
 3. Hvor må det have været spændende for jer at overvære. Og med hensyn til kongehuset er jeg i samme dilemma som dig, Eva og Karin, men vil helst beholde det.

  SvarSlet
 4. Det ser spændende, sikke en hyggelig oplevelse med fortovskaffe og besøg. Har det ligesom jer mht kongehuset, men jeg sluger alligevel sidste nyt. Min nieces piger skal spille for dronningen i morgen, det synes de er ret spændende.

  SvarSlet
 5. Interessant læsning og billeder, (sådan lidt et kig bag kulisserne)! ja som flere andre er jeg også lidt ambivalent i forhold til et kongehus, Men så længe vores kloge dronning er på tronen så kan det nok gå. Men når det er så person afhængigt så er et kongehus på usikker grund.  SvarSlet
 6. Eva, Karin,Gitte, Marianne, Anni, tak for jeres kommentar. Vi er nok mange, der har det lidt ambivalent med monarkiet. Men sådan en begivenhed som i dag, den giver mange smil og glade ansigter.
  Det har været spændende at være tæt på forberedelserne.

  SvarSlet