søndag, maj 24, 2009

En omstridt motorvej

På motorvejen mellem Herning og Århus er der en 27 km. lang almindelig landevej omkring Silkeborg. I 30 år har borgere og politikere diskuteret, hvordan motorvejen skulle gå forbi det naturskønne område.
Jeg synes, som de fleste Silkeborg borgere, at motorvejen skal gå over Gudenåen på en højbro nord for byen. For få dage siden blev det besluttet på Christiansborg, at det bliver den bynære løsning kaldet Kombi-linjen.
Kombi-linjen blev udtænkt af en borger i Gudenådalen, som for få år siden byggede sit drømmehus der. Han er ingeniør og var straks klar over, at han havde brug for fagfolk og politikere for at få sit projekt kendt og accepteret. Han allierede sig med tidligere medarbejdere i Vejdirektoratet og de betydningsfulde ministre og politikere, så da Andres Fog var her til en borgerhøring, havde han allerede besluttet, at det skulle være kombilinjen. Gruppen "Borgere mod Kombi-linien" havde ikke rigtig gennemslagskraft eller kendskab til lobbyisme og fik ikke nogen betydning.
Så nu skal motorvejen gå over Gudenåen tæt ved byen, hvor Ringvejen nu går. Den skal gå gennem et boligområde, gennem det rekreative område, Dyrehaven, og gennem et industriområde. Det er rigtig ærgerligt!
I Funder Ådal er der fuld gang i byggeriet af Danmarks største dalbro. Det er et meget natursmukt område. Men på den færdige dalbro vil der blive opsat støjskærme, så kommende bilister vil ikke få glæde af en pragtfuld udsigt ud over Ådalen. Den 12 km. lange motorvejsstrækning åbnes for trafik i 2012.


Da Ringvejen blev åbnet i 1960, blev den kaldt "Danmarks længste og smukkeste ringvej", og byens borgere var stolte og begejstrede.
Sådan er det ikke med motorvejen. Der er utilfredshed med linjeføringen og tidsterminen og de kommende gener i forbindelse med byggeriet. Der er ingen begejstring over det store og imponerende bygningsværk og den menneskelige formåen.
Vi vil bevare det idylliske natursceneri, vi har lige uden for døren, men vi vil også hurtigt kunne køre et andet sted hen. Måske er vi blevet forvænte?

2 kommentarer:

 1. Ja, jeg tror generelt at vi er blevet meget forvænte. Vi vil have alting og alle fordele, men vi vil ikke betale prisen eller acceptere nogen former for gener eller forstyrrelser.

  Men jeg har ingen holdninger til den nye motorvej. Der er så mange meninger og argumenter både for og imod, at jeg slet ikke kan finde ud af det. Det er ikke nogen nem sag.

  SvarSlet
 2. Jens, vi vil nok både blæse og have mel i munden på samme tid.
  Jeg har heller ikke en knivskarp mening om motorvejen - jeg vil jo gerne køre på den!
  Jeg tror, anlægsfasen bliver rigtig træls for mange mennesker, men om nogle år, så er beliggenheden nok udmærket.

  SvarSlet