tirsdag, maj 12, 2009

Georgine eller Dahlia.........

Jeg tager chancen igen, og putter et par af de her sære, tørre knolde i jorden. For 2 år siden, var sneglene klar, så snart der kom grønne spirer op af jorden, og der kom ingen blomster ud af det. I år har det været så tørt, så jeg tror ikke der er så mange snegle. Jeg har læst, at hvis man dækker jorden over knoldene med bark, kan sneglene ikke lide at komme der, så det skal prøves. Jeg har undret mig over de 2 navne som denne skønne blomst har og troet, at det var 2 lige så skønne kvinder, der havde lagt navn til. Men sådan er det slet ikke. En russisk professor og botaniker, der hed Georgi har fået sit navn udødeliggjort gennem blomsten, som han har beskrevet. Han levede fra 1729-1802. I Østeuropa hedder blomsten Georgine.
Her i Vesteuropa bruges navnet Dahlia mest. Det stammer fra en svensk botaniker, der hed Andreas Dahl. Han levede fra 1751-1789.
Jeg har altid været vant til at bruge Georgine navnet, og det hedder de for mig. De flotteste eksemplarer, jeg har set, er i haven ved Nolde Museet syd for Tønder på den tyske side af grænsen. De står i lange rækker i alle mulige former og farver, og jeg synes, det er en større oplevelse at gå i haven i august/september end at se billederne inde i museet.

4 kommentarer:

 1. Kære Betty
  Jeg har altid den fornemmelse, at når jeg får fat i en af de knolde, at den er død! - den ser færdig ud, men som regel kommer der alligevel noget op, og med lidt held, har man den skønneste blomsterpragt, til langt hen på året, det er kun frosten der stopper den, nå ja, - eller måske en snegl!
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 2. Og jeg vil prøve at få dem puttet i krukker, men jeg skal først have fundet nogle krukker :-)

  SvarSlet
 3. Og jeg har lagt mine i jorden for 14 dage siden. Den ene har jeg endda prøvet at dele i år, fordi knolden var blevet kæmpestor, endda kun 3 år gammel.
  Nu beder jeg bare til, at sneglene holder sig væk i år..for de andre år ødelagte de blomsterne.

  SvarSlet
 4. Vibeke, de ser nemlig så døde ud i det og derfor er det også så fantastisk, så flotte de kan blive.

  Lene, det er spændende, om de trives i krukker. God krukke-jagt.

  Johanne, du har været tidlig ude. Det er så flot, at knoldene vokser så meget, så man kan dele dem og få nye planter og blomster ud af det.

  SvarSlet