fredag, december 26, 2008

juledage

Førstegangsoplevelser er altid spændende. Således også i juledagene, da yngste og svigersønnen havde inviteret os alle til jul i deres endnu ikke færdig renoverede hus, men alligevel med plads til 5 overnattende.
Det er sjovt at se, hvordan de kombinerer det at komme med hver sine traditioner fra hver sin familie og så sætte det sammen til deres egen måde at gøre tingene på. I vores familie vil vi gerne i kirke juleaftens eftermiddag. Den smukke gamle Ubberud kirke ligger tættest på. Naboen havde sagt, vi skulle være der 45 min. før. Vi kom først en halv time før med det resultat, at vi kom til at sidde på knæfaldet oppe ved altret. Men vi sad fint, og det var festligt med den fyldte kirke og de dejlige gamle julesalmer. Juletræet hjemme af egen avl var minimalistisk pyntet. Der var derimod ikke noget minimalistisk over julemiddagen. Jeg har altid lavet andesteg med det traditionelle tilbehør. I svigersønnens familie skal der mere til, så vi fik gåsesteg, ribbenssteg og medisterpølse med hvide og brunede kartofler, rødkål og waldorfsalat, og vi spiste til vi var nær ved at revne.
Sovs hører ikke med til hverdagsmaden. Men ingen julemiddag uden sovs. Svigersønnen lavede den under min vejledning, og den blev supergod. Det var min opgave at lave ris a la mande. Det nye indslag i desserten var, at den skulle være med granatæblesovs. Sådan en opskrift kunne godt findes på nettet. Måske var der andre end mig, der sendte en lille tanke til kirsebærsovsen. :-).
Klokken blev mange inden vi kom til gaverne. Vi "huggede" om hvem der måtte vælge, men ikke til sig selv. Det kom der en masse grin og sjov ud af, og det var midnat inden vi var færdige.

Det glæder moderhjertet rigtig meget, at de 2 søstre hygger sig så meget sammen. De har mere tilfælles nu, end da de var små - og næsten 5 år gjorde en stor forskel.

9 kommentarer:

 1. Det lyder ret hyggeligt med den lille leg om gaverne - og i det hele taget som en dejlig familiejul i en nykomponeret familieform. Det er skønt, når man kan få alles traditioner til at gå op i enhed!

  SvarSlet
 2. Nille, det er dejligt, når man kan blande sig på en god måde.

  SvarSlet
 3. hvor ser det bare skønt ud - ogh jeg ved slet ikke hvor jeg skal gøre af mig selv når du siger at juletræet er egen avl! hos mig, har jeg ikke en karse af egen avl! er SÅ imponeret! KH

  SvarSlet
 4. Julia, de (yngste og svigersøn) købte huset med tilhørende granplantage for et år siden. Så egentlig er det ikke egen avl! Andre har plantet for mange år siden!
  De (yngste og svigersøn) har heller ikke karse :-)

  SvarSlet
 5. Det lyder som den dejligste jul, I har haft, Betty!
  Spiser man virkelig medisterpølse juleaften i Jylland?
  Det er et meget smukt billede af dine døtre, der ser tv :O)

  SvarSlet
 6. Det lyder til du har haft en rigtig hyggelig juleaften, med nye traditioner.Det var godt nok, meget mad der kom på bordet,jeg ville nok også savne kirsebærsovsen.
  Jeg vil ønske dig et rigtig godt nytår

  SvarSlet
 7. Madame, jeg kendte heller ikke medisterpølsen som en del af julemiddagen. Svigersønnen kommer fra Viborg - ved ikke om det er en specialitet der. Den skal købes hos lige præcis den slagter, de kender - og den var usædvanlig lækker.
  Jeg synes også det er et godt billede af pigerne.

  SvarSlet
 8. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 9. Conny, det var en rigtig hyggelig juleaften med en masse dejlig mad.
  Samværet er dog næsten vigtigere end maden. Min datters svigerforældre, som jeg holdt jul sammen med sidste år, og min ex-mand, som ikke kender dem så godt, kom også godt ud af det med hinanden.
  Du ønskes også et godt nytår

  SvarSlet