onsdag, december 03, 2008

Maria Larssons evige øjeblik

Jeg har set en meget dejlig film i dag. Den er bygget over en virkelig hændelse. Instruktøren er svenske Jan Troell, som i 70erne blev kendt og elsket for store tv-dramaer som Udvandrerne og Nybyggerne. Det er en svensk/dansk produktion med bl.a. Jesper Christensen i en af hovedrollerne. Ghita Nørby har en mindre rolle.Handlingen folder sig langsomt ud. Den foregår i Malmø omkring 1909 - 1914. Det er en tid med stor social uro og fattigdom, og vores hovedpersoner lever et hårdt liv. På et tidspunkt tænkte jeg, at nu bliver det for langtrukkent med nød og elendighed, hårdt arbejde, druk og vold og mange børn.
Da Maria fandt det fotoapparat, som hun vandt i lotteri før hun blev gift, frem fra skabet, og kom i kontakt med fotografen, begyndte hun at se verden med nye øjne gennem kameralinsen. Vi følger den langsomme proces med at fange motivet med kameraet, og det magiske øjeblik da billedet dukker op af fremkaldervæsken. Hun har talent for det, og er meget dygtig.
Det er helt gribende at se hendes overraskelse og fascination, da hun opdager, at hun kan fotografere.
Det er en stor modsætning til den lethed og uimponerethed vi har i omgangen med fotoapparater nu, hvor det er hver mands eje. Og interessant at se, hvor omstændeligt det var at tage et billede.
Filmen er udtaget til Toronto Film Festival i sept. 2009.

2 kommentarer:

  1. Er du løbet tør for engle?? :-)
    Knus den bette

    SvarSlet
  2. overhovedet ikke - der kommer flere, bette :-)

    SvarSlet