onsdag, november 19, 2008

En tung sag....

Jeg undrede mig, da jeg for nogle dage siden stod med et brev i hånden fra Regionshospitalet Silkeborg. Ikke over at jeg modtog det, men over at det var så tungt. Det var en ventet indkaldelse til en knoglescintigrafi undersøgelse.
I august måned var jeg blandt de tilfældigt udvalgte borgere i 12 kommuner, der blev inviteret til en omfattende helbredsundersøgelse i forbindelse med folkeundersøgelsen KRAM ( kost, rygning, alkohol, motion) Det viste sig da, at knoglemineralindholdet i min højre hånd (som blev scannet) var under normalområdet. Nu ved jeg godt, at andre knogler ikke nødvendigvis har samme status som hånden. Men eftersom min mor blev 10 cm. lavere (2-3 cm er normalt) i sit livsforløb (uden at blive rundrygget) og ofte havde rygproblemer, så vil jeg have kigget på, om jeg har en tendens til osteoporose.
Det er iøvrigt ikke afklaret, hvorfor så mange kvinder i den vestlige verden har osteoporose, og at et stigende antal mænd også får det. Det med mændene betyder jo, at det ikke kun skyldes østrogenmangel. Som så meget andet er det nok et komplekst sammensurium af vores livsstil.
Men tilbage til brevet med indkaldelsen. Det var så tungt, så jeg måtte veje det, og vægten viste 120g.
Der var 3 A4 ark - 1 med datoen - 1 med udførlig forklaring på hvad DEXA-scanning er for noget, og 1 med generel information. Så var der 2 sammenclipsede ark med adresser og ventetider på andre hospitaler i kongeriget. Der var 4 sammenclipsede ark, der vedrørte befordring. En brochure der omhandlede frit sygehusvalg og endelig en mappe i stift papir med stort foto på forsiden med smilende læge med stetoskop "Velkommen til Regionshospitalet Silkeborg" står der. Indeni i mappen er der 3 ark med informationer nydeligt illustreret med fotos. Det første ark handler om generelle ting: hvor mange patienter årligt, antal indlæggelser og behandlinger og antal medarbejdere samt stedets værdier. Det næste ark er beskrevet på begge sider med praktiske oplysninger til den borger, der skal indlægges og endelig er der et ark med oversigtskort, så det er muligt at finde rundt til de forskellige afdelinger.
Jamen, jamen.....jeg skulle bare have en tid til en ambulant undersøgelse!
Tiden er d. 10. marts 2009!
Hvad med dem, der går rundt med smerter og behøver udredning og behandling? De har forhåbentlig ikke så lang ventetid??

6 kommentarer:

 1. Det er da udemærket med oplysning til borgerne - men det kan måske også blive for meget oplysning??? Der er jo nogen, der har siddet og pakket alt det fine indhold sammen efter en sikkert fornem pakkeliste. Den slags ressourcer kunne måske bruges bedre... men du har da masser af tid til at læse det hele igennem inden ;-)

  Bortset fra det lyder det som en god idé med den undersøgelse i det hele taget - jeg vidste ikke, at det kunne blive hele 10 cm.

  SvarSlet
 2. Nille, ja jeg har tid til at læse det igennem :-) og det er faktisk også hyggeligt, fordi det er min gamle arbejdsplads. Jeg har også været med til at lave pjecer og skriftlig information. Nu er der ansat journalist og informationsmedarbejder, så det hele ser meget flot ud, og det skal det også. Der er bare sendt alt for meget ud i mit tilfælde.

  SvarSlet
 3. Det ville nok være passende, hvis sekretæren vurderede hvad der skulle sendes ud, men det tager garanteret alt for lang tid ;-)

  SvarSlet
 4. Lene, jeg tror, det vil være alt for tidskrævende for sekretæren. Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på alle de regnskove, der skal fældes for at vi kan få opfyldt vores behov.

  SvarSlet
 5. Hvor er det godt, at du får undersøgt, om du kan have osteoporose, Betty! Der kan jo gøres en hel del, så det i hvert fald ikke udvikler sig yderligere. Jeg tror, at en af årsagerne er mangel på magnesium. Hvis du interesserer dig for, hvad man selv kan gøre for at forebygge, vil jeg anbefale dig bøgerne, som Frede Damgaard og Eva Lydeking-Olsen har skrevet.

  SvarSlet
 6. Tak for din kommentar, Madame, og din henvisning til de 2 bøger. Dem vil jeg kigge på.

  SvarSlet