torsdag, november 20, 2008

Regn, hagl og solskin

Det er da utroligt, som vejret har passet til mine behov i dag. Veninden havde annonceret, at hun ville komme med brød, hvis jeg lavede formiddagskaffe. Det gad jeg godt! Så mens regn og haglbyger afløste hinanden, ordnede vi verdenssituationen og lidt til - og nød kaffen og de overlækre birkes fra Le Gateau (ja, i Silkeborg ;-) Byens dyreste bager, men uden tvivl også den bedste!
Frivillighuset manglede kontor og telefonpasser fra kl. 13-14, så den time snuppede jeg lige, og der var stadig en god, lang eftermiddag tilbage, da jeg var færdig. Solen skinnede, og vejret indbød til en lille tur hen ad gågaden. For et par uger siden blev det nyeste torv indviet og en spændende skulptur afsløret.

Skulpturen og Torvet er en gave fra Jyske Bank i forbindelse med deres seneste udvidelse, som ses til venste i billedet. Der er altid avispolemik og protester, når Jyske Bank udvider. Og især i denne omgang, da de havde købt den gamle, ærværdige bygning (til højre) som gennem årene havde huset Silkeborg Avis. Protesterne blev ikke siddet overhørige. Det gamle hus blev taget varsomt ned, og det ydre blev genopført et stykke længere tilbage på gaden. Avisen har nu til huse på Papirfabrikken.

Men der rejste sig en storm af protester igen, da Byrådet var enige med Jyske bank i at kalde pladsen Norups Plads efter en tidligere bankdirektør. De mange læserbreve og forslag ændrede ikke noget ved valg af navn. Og lige så stille glider det ind i vores bevidsthed, at byens smukkeste plads hedder Norups Plads. Jeg var enig med dem, der foreslog "Vor Frue Plads" efter kirken, der ligger på hjørnet overfor.

Billedhuggeren Frode Steinicke står bag den store skulptur. Den er over 7 m. høj og hedder Pentagonal Monument. Jeg synes, den står som et flot bindeled mellem det gamle hus og den nye bygning. De nederste trin i forskellige niveauer vil sikkert indbyde til leg og hvile for trætte ben, når det bliver sommer igen. Kunstneren sagde "Det er et monument over at intet varer evigt. At alt er i bevægelse fra en overgang til noget andet".
Jeg er ikke sur over, at Jyske Bank præger billedet i vores by (som nogen er). De har beriget byen med andre kunstværker, bl.a. en kæmpekrukke af Per Kirkeby, som jeg vil fange med mit kamera en dag.

2 kommentarer:

 1. det er Peter Brandes, der har lavet krukken. Ikke Per Kirkeby....

  Med venlig julehilsen

  Lars Svanholm

  http://larssvanholm.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Tak Lars, jeg var også lidt i tvivl, da jeg skrev det

  SvarSlet