fredag, oktober 30, 2009

Den film er skøn.....

Før vi gik i biografen i går aftes, spiste vi på Evald. Der var som sædvanlig lækker mad og hyggelig stemning.
Vores forret var en røget hjortekølle carpaccio og den smagte pragtfuldt. Filmen bliver kun vist én gang og det er kl. 20.30, så vi havde god tid til at sidde og nyde næste ret, som var en meget mør og lækker oksemørbrad.
Jeg er vild med filmen Julie & Julia. Jeg elsker Meryl Streep, og hun er pragtfuld i rollen som amerikanske Julia Child, der lever sammen med sin diplomat-mand i forskellige europæiske lande. Under opholdet i Paris forelsker hun sig uforbeholdent i det franske køkken, og efter mange års passioneret madlavning, udgiver hun bogen "The art of french cooking". Vi befinder os i tiden efter 2. verdenskrig: fra 1949 og frem.
I New York lever Julie Powell med sin mand i 2003. Hun har et kedeligt fuldtidsarbejde på et kontor. På et tidspunkt beslutter hun sig for at lave alle Julia Childs opskrifter på et år (der er lidt flere end 365 opskrifter) og så blogge om sine erfaringer. Hun er en uerfaren kok, men hun kaster sig ud i projektet med stor ildhu. Når hun kommer hjem fra arbejde, handler det om madlavning og gennem mange problemer og tårer, når hun sit projekt på et år og bliver kontaktet af forlag, agenter og journalister, der vil tale med hende.
Jeg har sjældent moret mig så meget over en film. Jo, måske er Meryl Streep "for meget", men hun er skøn i sin begejstring og glæde. Hendes meget stille mand bakker hende op og er begejstret over hende.
Anderledes med den moderne kvinde, der lever sin passion ud om aftenen. Hendes mand synes, hun bliver for egocentreret og optaget af sit eget, og han flytter på et tidspunkt.
Sådan afspejler filmen også parforholdet i dag og for 50-60 år siden, hvor nogle kvinder dengang havde bedre mulighed for at udfolde sig under den gode ægtefælles vinger. De fleste kvinder i dag har et fuldtidsjob.
Der er også godt nyt til den ikke så høje mand. Julia Child og hendes søster var tårnhøje. Deres mænd var noget lavere og trivedes strålende med deres høje koner.
Den fest, for den høje amerikanske søster, som Julia Child og hendes mand arrangerede, var kostelig morsom. Søsteren falder straks i dyb samtale med selskabets korteste mand, mens den meget høje mand, der er særlig inviteret, ser skuffet til.
Filmen må være det rene guf for de mange, der blogger om mad.
Hvis I ikke har set den, så se den endelig. Jeg tror, jeg skal se den igen.

2 kommentarer:

  1. Du er den anden blogger, der har rost denne film i høje toner, så jeg må vist se at få gjort alvor af at se den.
    Meryl Streep er helt vidunderlig, uanset hvad hun kaster sig ud i.

    Tak for en god og detaljerig anmeldelse.

    SvarSlet
  2. Selv tak, Ellen. Spændende, hvad du synes om den

    SvarSlet